Torte – hobi ili unosan posao?

By: Montecredit

Proslava bez torte više deluje kao neobavezno okupljanje!

Neke od najljepših uspomena iz djetinjstva su upravo rođendani. Ahh, te preeelepe tooorte o kojima smo pričali kao klinci danima, nagovarali roditelje da nam poruče torte i kolače u oblicima naših omiljenih junaka iz crtaća i ponosno pozirali dok smo duvali svećice. A vjenčanja? Priznajte da ste na vjenčanjima jedva čekali da se iznese ona velika, raskošna torta na koju niko ne ostane ravnodušan. Jednostavno, torta zaista jeste najljepši ukras svake proslave!

Svako od nas poznaje makar jednu osobu koja pravi fenomenalne torte, a da li ste baš Vi jedna od njih? 🙂
Ukoliko volite da pravite torte i kolače, kreativni ste i spretni, uživate u dekorisanju, a željeli biste da budete sam svoj gazda, možda biste trebali da razmislite o pokretanju proizvodnje torti i kolača za specijalne prilike!
E, sad, pored ideje i želje, potrebno je obezbjediti i uslove za proizvodnju torti:
1. Plan poslovanja – u planu je potrebno definisati sve što je neophodno za početak rada: šta je potrebno od opreme, materijala, kako ćete se reklamirati, koje će Vam dozvole i licence biti potrebne, kako urediti radni prostor, koliko će ljudi biti uključeno u proces proizvodnje, koliki su troškovi za pokretanje posla i sl.
2. Plan i materijali za reklamiranje – kako je Internet sve zastupljeniji u našim životima, naš prijedlog je da za početak pokrenete Facebook page i Instagram profil, a vremenom, kad razradite posao, da napravite i svoj web sajt. Flajeri su takođe dobra solucija, uvijek ih možete podijeliti po poštanskim sandučićima, ili zakačiti na brisače vozila. Takođe, brendiranje vozila za isporuku torti je odlična reklama!
3. Licence i dozvole – raspitajte se kod poslastičara koje su sve licence i dozvole potrebne, koliko koštaju, koji je period potreban da se sve nabave. Ukoliko ste zainteresovani da svoje znanje  podignete na viši nivo, postoje kursevi za poslastičare, za pravljenje figurica za ukrašavanje i pravljenje torti. Cijena po kursu iznosi od 150 – 300 eur, u zavisnosti da li je osnovni ili naprijedni nivo, da li su grupni ili individualni časovii itd.
4. Prostor za rad – za početak, možete adaptirati prostoriju u kući ili stanu, okrečiti bojama za zid koje su perive, postaviti pločice radi lakšeg održavanja higijene, napraviti radni sto prema Vašim potrebama, isplanirati gdje ćete postaviti tehniku i potrebne aparate, sprovesti vodu, itd. Budite sigurni da prostor u kom ćete raditi ispunjava svee higijenske uslove.
5. Oprema i materijali za profesionalnu proizvodnju torti – ukoliko planirate da započnete biznis, morate početi ozbiljno. 2-3 miksera, pleha i činije nisu dovoljni. Potrebni su Vam frižider ili staklena vitrina, zamrzivač, profesionalna rerna ili rerna sa naprednim funkcijama, a sa proširenjem posla, biće potrebne i dvije rerne, tako da od samog starta možete da se usmerite na kuhinju po mjeri sa predviđenim mjestima za tehniku, zatim razni manji aparati poput miksera, mutilica, sjecka, blendera i sl, posuđe raznih veeličina za razne namjene, materijali za dekoraciju, čak je poželjno nabaviti ili napraviti kartonske pločice, na kojima ćete ispisivati rokove trajanja proizvodima, radi lakše evidencije, jača rasvjeta, aspirator i sl.
6. Vozilo za transport – za ozbiljno bavljenje proizvodnjom torti, vremenom će biti potrebno da obezbjedite vozilo za transport. Velike svadbene torte nije lako prevoziti običnim automobilom, što zbog njihove veličine, što zbog postojanosti. Ne bisite sigurno voljeli da se desi da se torta rastopi ili deformiše dok stigne do odredišta.
7. Plan razvoja posla – pored izrade torti i kolača za specijalne prilike, možete pregovarati sa vlasnicima restorana i kafe barova da izrađujete za njih određene vrste kolača i torti.
8. Računar sa knjigovodstvenim programom – radi lakšeg praćenja prihoda i rashoda, potreban je računar ili laptop, kao i program koji će Vam olakšati praćenje poslovanja.
9. Procjena troškova – prema našoj gruboj računici, bez dostavnog vozila, za početak ovog biznisa, potrebno je oko 2000 eur.

Dobre strane posla:

 • Siguran posao – nevezano za ekonomske prilike, vjenčanja će uvijek biti, a samim tim i potrebe za svadbenim tortama.
 • Početna ulaganja su mala – u odnosu na mnoge druge poslove, troškovi su manji.
 • Samoreklama – nakon nekoliko upečatljivih torti, potencijalni naručioci će sami početi da se raspituju i dolaze do Vas.
 • Cijena torte nije uvijek ista – osnovna verzija ima svoju cijenu, dok se posebne želje dodatno naplaćuju (veća torta, torta “na sprat”, različite dekoracije imaju različite cijene, upotreba domaćih proizvoda poput jaja, sirupa, džemova itd.)
 • Hobi ili ozbiljna zarada – za početak, ovaj posao Vam može biti hobi koji možete raditi u slobodno vrijeme, a vremenom, ukoliko odlučite ozbiljno da se bavite time, može lako postati izvor prihoda za cijelu porodicu
 • Kreativnost – imate mogućnost da izvučete iz sebe maksimum

Loše strane posla:

 • Redovni klijenti – ni jedan početak nije lak, pa ni ovaj. Nećete odmah u startu imati svoju bazu redovnih klijenata, ali dobar glas se daleko čuje. Najviše klijenata ćete steći po preporuci!
 • Redovna zarada – za početak ne možete očekivati veliku zaradu, ali kako posao bude rastao, rašće i ona.
 • Gubici – kako radite sa proizvodima koji imaju rok trajanja, u startu budite spremni da ćete imati gubitaka kroz bacanje proizvoda kojima je istekao rok trajanja. Ove gubitke možete svesti na minimum ukoliko proizvode sa kraćim rokom trajanja kupujete samo kad imate porudžbine za koje su potrebni, dok proizvode sa dužim rokom uvijek imate spremne.
 • Stres – kako su u ovom poslu rokovi od presudnog značaja, stres nije isključen. Često se dešava da klijent poruči tortu danas za sutra i ukoliko ste sigurni da ćete stići, nije problem. Ali ako imate više porudžbina i niste 100% sigurni da ćete završiti do dogovorenog vremena, bolje je da ne prihvatite, nego da klijent ne bude zadovoljan.

Potencijalni klijenti:

 • Roditelji (sve češće roditelji se utrkuju čije će dijete imati ljepšu tortu na proslavi, budite sigurni da uvijek imate spremne materijale za dekoracije za dječije rođendane)
 • Nevjeste (obično su djevojke te koje imaju zadnju riječ kad je u pitanju izgled svadbene torte 🙂 budite spremni da savjetujete oko vrsti torti koje se preporučuju za ovakve prilike, kako bii torta što ljepše izgledala kad je iznesu, ali i kako biste spriječili eventualne deformacije torte zbog veličine i materijala tokom transporta)
 • Agencije za organizaciju vjenčanja (uglavnom na vrijeme poručuju, tako da imate mogućnosti da u miru pripremite potrebne sastojke, dekoraciju i sl.)
 • Ketering službe
 • Restorani
 • Kafe barovi

Savjeti:

 • Pretražite internet i pronađite torte i kolače koje biste mogli napraviti i sačuvajte slike, kako biste mogli pokazati konkretno šta nudite
 • Fotografišite sve što pravite i napravite katalog uz definisane kategorije: rođendanske, svadbene, tematske (slave, praznici, kompanijske proslave, dan zaljubljenih, itd.)

 

Ukoliko Vam se ova ideja učinila interesantnom i poželite da je realizujete, za sve potrebne informacije vezane za biznis kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom. Za pohađanje kurseva tu su gotovinski krediti u iznosu od 250 do 2000 eur uz rok otplate 3 – 30 mjeseci za zaposlene i od 250 do 1000 eur uz rok otplate od 3 do 12 mjeseci za nezaposlene.

 

Ostale novosti