MAJ – Uzgoj trešnje

By: Montecredit

Vrijeme je za trešnje.
Maj i jun su mjeseci kad na naše stolove dospijeva trešnja.
Trešnja je veoma zahvalna voćka koja se može naći u velikom broju različitih sorti.


Zbog potražnje, uzgoj trešnje je veoma ispaltiv.
Procjene pokazuju da je trešnja isplativa dvije do tri godine nakon sadnje.
Trešnja je voće otrpono na niske timeperature, pa u zavisnosti od sorte može podnijeti temaparature i do -28 stepeni.
Zemljište koje je potrebno da bi trešnja dobro rađala treba da je drenirano i prirodno plodno. Sadi se u razmacima os 2,5 do 3 m, čime se postiže da na maloj površini imate veći broj sadnica… Mjesta za sadnice trebaju biti dubine od 60 cm pa do 1m, i to dva mjeseca prije sadnje. Mjesto
gdje ste odredili da posadite trešnju treba biti hranljivo, što zanči da ga treba pripremiti većom količinom gnoja. Preporučuje se i zasijavanje predkulturama, višegodišnjim zasadom leguminoze.
Korijen trešnje ima veliku moć apsorpcije vode, pa trešnjama ne odgovara veiskoa vlažnost. Dovoljna je mala količina vode, odnosno oko 500 mm padavina godišnje. Veća količina vlage prouzrokovala bi pucanje i opadanje ploda.
Kao svo bilje, i trešnja traži tretiranje hemijskim sredstvima.
Tokom zimskog perioda vrši se prskanje trešnje bakarnim krečom S 50 – 0,75 % prije početka vegetacije.
Kad se cvijet otvori nekih 5%, korisiti se sredstvo Chours 0.025%. U fazi precveta koriste se se Signum 0,06% i Tonus 0,025%.
Nakon berbe, trešnja se tretira Signum 0,06% i Tonus 0,025%, a u oktobru, tokom priprema za nove prinose – preparatom Cuprozin 35 WP 0,35%.

MonteCredit je uvijek tu da podrži Vaše ideje.
Za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne, biznis, keš ili turističke kredite, možete nas kontaktirati u našim poslovnicama šriom Crne Gore.

Ostale novosti