Avgust – početak i kraj pčelarske sezone

By: Montecredit

Kakva sjetva, takva žetva, jedno je od glavnih pravila u pčelarstvu, odnosno – kako pripremite pčele za prezimljavanje, tako ćete dogodine vrcati med!
Pčelarska godina počinje i završava se u avgustu, a u toplijim prijedelima u septembru, pa čak i tokom oktobra.
Početkom avgusta obavlja se jedan od najvažnijih pregleda pčelinjih društava. Tim pregledom se provjeravaju:
– jačina pčelinjeg društva,
– broj zaposednutih i okvira sa leglom,
– kvalitet legla i matice,
– količina hrane u košnici,
– kvalitet saća i njegov raspored u centralnom dijelu legla,
– raspored saća sa leglom, medom i polenom,
– zaraženost košnice bolestima itd.
Kod svih pregleda pčelinjih društava u avgustu treba voditi računa da se ne pojavi grabež na pčelinjaku. Dotrajalo i staro saće sa trutovskim leglom treba odstraniti iz košnice i pretopiti. Takođe, potrebno je poskidati sve suvišne medišne nastavke sa košnica, spremiti ih i dobro zaštititi od voštanih moljaca.

Avgust mjesec je obično najtopliji i najsuvlji mjesec u godini, zbog čega je u ovom mjesecu i paša obično oskudna, ali u slučaju kišnih dana, zna da iznenadi prinosom i razvojem društava, što je od velike važnosti za uspješno prezimljavanje i jačinu društava u proljeće. Tokom sušnih dana  odgajanje legla je otežano zbog visoke temperature i niske vazdušne vlage u reonu gnijezda, zbog čega pčele moraju imati na raspolaganju čistu vodu iz pojila. Ukoliko je bespašni period, obavezno je sužavanje leta zbog zaštite od grabeži. Prilikom pregleda potrebno je obratiti pažnju na leglo zbog eventualne pojave američke truleži. Posebnu pažnju obratiti na tretiranje protiv varoe, koje se vrši nakon vrcanja meda dimljenjem amitrazom, trakama sa fluvalinatom, oksalnom kiselinom, mravljom kiselinom kao i nakapavanjem rastvorom amitraza koji se dobija rastvaranjem 1 ml amitraza (Mitac 20) u 3.2 lit vode, zatim se nakapa po 8–10 ml po svakoj ulici zaposednutoj pčelama, ali ne više od 100 ml po društvu.

Od velike važnosti u avgustu je stimulativno prihranjivanje pčelinjih zajednica, kako bi matica snijela što više jaja. Zdrava i jaka pčelinja društva sa preko 30.000 pčela mogu prezimeti uspješno i dočekati prvu pčelinju pašu. Slaba društva je potrebno spojiti sa jačim društvima, a stare matice zamijeniti novim.
Matice je preporučljivo mijenjati svake druge godine, ukoliko niste u mogućnosti da ih zamijenite svake godine. U pčelinje zajednice uvijek dodavati isključivo oplođene i provjerene matice iz vlastite proizvodnje ili od provjerenog uzgajivača matica.
Nikako se ne preporučuje pčelinje zajednice dugo držati bez matice, jer svaki dan je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice. Jedna od najvećih grešaka koju prave pčelari početnici jeste obezmatičavanje pčelinje zajednice i čekanje da pčele izgrade matičnjake i izvedu maticu. Taj vremenski period može trajati i više od mjesec dana. Ukoliko uzmemo u obzir da matica dnevno proizvodi do 1500 jajašaca ovaj prekid u razvoju pčelinje zajednice može biti poguban.

Tokom druge polovine mjeseca potrebno je obaviti dopunu zimnice onim pčelinjim društvima u kojim smo prilikom pregleda ustanovili manjak. Neki pčelari praktikuju da od ranije proljećne paše ostave izvjestan broj ramova napunjenih medom i zatvorenih voštanim poklopčićima kao rezervu hrane i pred zazimljavanje dodaju taj med, ukoliko je potrebno.

Ose i stršljeni su pogubni po pčele i mogu napraviti ogromnu štetu pčelinjaku, tako da je tokom ovog mjeseca obavezna pojačana zaštita košnica. Takođe, potrebno je eliminisati mrave sa pčelinjaka, ukoliko se pojave.

Za kraj, ne zaboravite da provjerite stanje košnica i sanirate oštećenja ukoliko postoje!

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

Ostale novosti