Septembarski kalendar radova u poljoprivredi

By: Montecredit

Dok ljeto polako pakuje kofere, jedno od najljepših godišnjih doba – jesen, već uveliko čeka pred vratima. Dočekajte je kako dolikuje, uz bezbrižni osmjeh jer znate da ste sve obaveze završili na vrijeme. 🙂

Povrtnjak

Za povrtare nema odmora jer septembar je mjesec ubiranja plodova, ali i sjetve novih kultura. U sjevernijim krajevima počinju polako pripreme za zaštitu usjeva od ranih mrazeva, dok berba jesenjeg povrća počinje u svim baštama. Usjeve je potrebno njegovati kao i prethodnih mjeseci, štititi od korova, parazita, štetočina i bolesti. Obavezno je i redovno zalivanje usjeva, naročito u južnijim prijedelima, jer septembar zna biti poprilično topao. Vrijeme je za sjetvu spanaća, salate i rotkve u otvorenim lejama na svakih nedjelju do 10 dana, kao i za obradu zemljišta na kom nema zasada i pripremu za sadnju. U ovom mjesecu beru se boranija, kornišoni, paradajz, paprike i ostalo jesenje povrće, vadi se krompir…

Voćnjak

U voćnjacima je slična situacija: beru se zimske sorte jabuke, kruške, šljive, zatim orasi, ljeske, bademi i pitomi kesteni. Tokom septembra potrebno je završiti kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak. Ukoliko planiratee da podižete sjemeništa, rastila, matičnjake ili voćnjake, priprema zemljišta i osnovno đubrenje odrađuju se tokom septembra.

Vinograd

U vinogradima je dinamično – vrši se duboka obrada zemljišta, kako bi se u njemu sačuvala zimska vlaga, u kombinaciji sa rasturanjem kompleksnih mineralnih đubriva i stajnjaka. Zemljište se prije jesenje sadnje premjerava i obeležava, a kalemovi se sade u unaprijed pripremljene jame. Kalemovi moraju biti zdravi, a njihovo porijeklo pouzdano. Kad je u pitanju berba grožđa, ona počinje kad je u bobicama najveći sadržaj šećera.

Vrt i bašta

Tokom septembra nema mnogo radova u samom vrtu, tako da bi bilo poželjno polako početi sa pripremama za proljeće. Vrijeme je pogodno za presađivanje biljaka jer je zemlja još topla i vlažna, što je idealno ukoliko planirate da preuredite vrt ili da presadite biljke iz saksija koje su se oštetile ili koje su prerasle svoje saksije. Jesenje lišće je idealno za pravljenje komposta. Ukoliko planirate sadnju, naša topla preporuka je božur, jer je septembar najbolji mjesec za njegovo razmnožavanje.
Svakako, sortirajte hemikalije, očistite alat, naoštrite makaze i noževe, kako bi sve spremno dočekalo proljeće!

Pčelinjak

Medne nastavke je potrebno skinuti i skloniti u skladišta ukoliko su ostali u košnicama, dok je društva koja nemaju dovoljno hrane potrebno prihraniiti. Takođe, vrlo je važna provjera legla.

Tretman protiv varoe sprovesti što je prije moguće. Ne zaboravite da obezbedite dovoljno vode u pčelinjaku i da postavite lovilice za ose i stršljene. U skladištima pregledajte medne nastavke i napravite selekciju ramova.

 

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

 

Ostale novosti