FRIZERAJ – jedna od najatraktivnijih profesija današnjice

By: Montecredit

Često, pri pomenu zanimanja frizera, možemo čuti komentare poput “Nije neka mudrost ošišati ili ofarbati kosu”, a da li je to zaista tako?

Jedno od najkreativnijih zanimanja današnjice jeste upravo zanimanje frizera, jer njihova uloga nije samo šišanje, već kompletna analiza crta lica, tena, kao i ličnosti klijenta sa ciljem da novom frizurom iz njega izvuče maksimum. Ako ste kreativni, imate dobru moć opažanja, pratite trendove, onda ovaj posao može biti Vaš posao iz snova!

Imali smo prilike da razgovaramo sa dosta vrhunskih frizera, a u nastavku teksta pokušaćemo da Vam prenesemo najkorisnije informacije i savjete koje smo od njih čuli.

Šta , u stvari, podrazumijeva posao frizera?

Grubo rečeno, posao frizera je da učine izgled svojih klijenata zadivljujućim kroz savjetovanje, oblikovanje, farbanje i njegu kose, što predstavlja veliki pritisak jer jedan pogrešan korak može biti fatalan po izgled klijenta, a samim tim i po Vašu karijeru. Iz tog razloga, savjetovanje je istaknuto kao prvi zadatak frizera. Ma koliko klijent jarko želeo frizuru i boju kose sa fotografije koju je doneo, obaveza frizera je da ,u argumentovano objasni iz kog razloga ne preporučuje to i da da alternativno rješenje koje bi zadovoljilo klijenta. Naravno, nakon tretmana kose, obavezno je i savjetovanje kako da je njeguje, kao i kad bi bilo poželjno sledeći put da dođe na korekciju. Kad je u pitanju muški frizer, uključeni su brijanje ili stilizovanje brade i brkova.

Pozitivne strane ovog posla

Socijalni aspekt – činjenica da ćete raditi sa ljudima raznih starosnih doba i profila, a zatim i sloboda da budete kreativni, naravno ukoliko Vam klijent to dozvoli. Ukoliko planirate da otvorite svoj salon, najveća prednost ovog posla jeste sloboda, odnosno mogućnost da sami kreirate svoj dnevni raspored. Pristojna zarada sa stalnom tendencijom rasta je takođe primamljiva strana ovog posla.

Ima i negativnih strana, naravno

Posao frizera nije nimalo lak, iziskuje maksimalnu koncentraciju i dugo stajanje. Iz tog razloga potrebno je raspored podesiti pravilno, kako biste imali vremena za predah i osvježenje između klijenata. Takođe, prilikom izbora lokacije za svoj salon birajte lokaciju koju možete koristiti duži vremenski period, jer ma koliko da ste dobar frizer, svaka promjena lokacije dovodi do gubitka određenog broja klijenata, pa čak i onih stalnih.

“OK, zainteresovan/a sam. Ali, da li je ovo zaista pravi posao za mene?”

Pravo pitanje! Kod frizera od presudnog značaja, pored osjećaja za kosu jeste i njegova ličnost.
Čak i ako niste najtalentovaniji, ali ste vedri, pozitivni, nasmijani, harizmatični i imate dobar pristup, sigurno ćete lako steći pristojan broj stalnih klijenata, ali i nove klijente po preporuci postojećih.

Vizija, jake diplomatske sposobnosti, praćenje trendova i stil držaće Vas uvijek barem korak ispred konkurencije. Naravno, pravi frizer nikad ne prestaje sa nadograđivanjem znanja. Kad imate dobru podlogu, dovoljno Vam je da pratite vlogove poznatih frizera, gdje su detaljno objašnjene nove tehnike stilizovanja kose, idete na seminare i sl.

Definitivno ste se pronašli u ovom tekstu? Ostaje još “samo” da počnete. Ali odakle?

Postoji više načina, od kurseva gdje dobijate priručnik, stručno savjetovanje i mogućnost polaganja ispita za sticanje sertifikata, do akademija koje nude kompletnu obuku, praksu, usmjerenje, konsultacije i sertifikat. Cijene variraju od vrste kursa koji Vas interesuje.
Najosnovniji kursevi se kreću oko 150 eur i u tu cijenu su uračunati priručnik, polaganje ispita i izrada sertifikata. Praktičan rad se doplaćuje 20-30 eur mjesečno ukoliko škola obezbjeđuje salon u kom se vrši praksa, a imate mogućnost i sami dogovoriti sa nekim salonom praksu.
Kompleksiji kursevi podrazumijevaju teoretsku i praktičnu obuku i obrađuju se sledeće materije: struktura dlake i oblici lica, različite tehnike šišanja, pranje i feniranje kose, masaža glave, komunikacija i prijem mušterija, kao i higijenski i tehnički uslovi salona. Cijene kurseva se kreću od 200 do 300 eura.
Prestižne frizerske akademije nude teoretsku i praktičnu obuku u trajanju od 3 do 12 mjeseci, uz upotrebu kompletnog pribora i alata, profesionalne kozmetike, rad na modelima, polaganje testova i završnog ispita, kao i izradu sertifikata i cijene se kreću od 70-250 eur mjesečno ili ubrzana obuka za polaznike sa određenim nivoom predznanja, čija je cijena oko 1000 eur.

Troškovi opremanja salona

Troškovi variraju u zavisnosti da li iznajmljujete ili kupujete poslovni prostor ili preuređujete dio stana ili kuće.
Radi lakšeg održavanja higijene prostora, za oblaganje poda se preporučuju pločice, dok zidove možete ofarbati masnom ili vodootpornom farbom u pastelnim bojama.
– Ogledala je najbolje uzimati prema mjeri kod staklorezaca i cijena ogleedala debljine 3mm je oko 15 eur po kvadratnom metru.
– Šamponjere se kreću od 30 eur za plastične šamponjere bez stolice, od 100 eur za keramičke šamponjere bez stolice, od 250 eur za šamponjere sa stolicom i od 300 eur za frizerske kabinet šamponjere.
– Frizerske radne stolice sa naslonima za leđa i ruke su od 150 eur pa naviše
– Profesionalni fenovi za kosu se mogu naći u prodaji od oko 100 eur pa naviše, u zavisnosti od proizvođača
– Profesionalne makaze za kosu se mogu kupiti za 20 eur, a cijene mogu biti i do nekoliko stotina eura, u zavisnosti od proizvođača
– Prese i stajleri za kosu su od 50 eur pa naviše
– Britve za brijanje i trimeri se kreću od 10 eur pa naviše
– Mašinice za šišanje su od 50 eur pa naviše
– Kozmetika varira od proizvođača, ali okvirno je potrebno izdvojiti oko 300 eur za početak
– Četke i češljevi se mogu kupiti već od 5 eur

Ukoliko se oprijedelite za otvaranje sopstvenog salona, za sve potrebne informacije vezane za biznis kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom. Za pohađanje kurseva tu su gotovinski krediti u iznosu od 250 do 2000 eur uz rok otplate 3 – 30 mjeseci za zaposlene i od 250 do 1000 eur uz rok otplate od 3 do 12 mjeseci za nezaposlene.

Ostale novosti