Martovski radovi u bašti

By: Montecredit

Mart mjesec je na našim prostorima poznat kao jedan od najtežih mjeseci za poljoprivrednike i stočare. Vrlo često je nepredvidiv, a upravo zbog toga se za njega vežu mnoge legende, od kojih je napoznatija ona o Baba Marti, odnosno Babinim jarčevima.
Tokom ovog mjeseca budite pažljivi i proračunati, ne dozvolite da Vas opuste prvi topli dani, jer martovsko sunce zna itekako pokazati zube.

Iako su visibabe prvi vjesnici lijepog vremena, krokusi su siguran znak da je proljeće na pragu. Meteorolozi kažu da ako prvi krokusi niknu ispod snijega do marta, onda u martu neće biti novog snijega.

Iako martovski radovi u baštama najviše zavise od vremenskih uslova, uvijek postoji nešto što se može odraditi:

Priprema zemljišta

Priprema zemljišta za sadnju, se može izvesti ašovom ili motikom u zavisnosti od tipa zemljišta i njegove zbijenosti, dok se priprema većih površina odrađuje mašinski.
– Dobro struktuirano zemljište: Preporučujemo da se preko njega rasporedi tanak sloj pregorelog stajnjaka, a zatim da se prekopa ili nakon okopavanja da se obogati mineralnim đubrivom.
– Peskovito i rastresito zemljište: Najbolje bi bilo da se preko njega rasporedi sloj humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka, a zatim da se prekopa, jer će se na taj način zemljište obogatiti mineralnim sastojcima, a samim tim i popraviti fizička struktura zemljišta.
– Zbijeno i glinovito zemljište: pored organskog đubriva, ovom tipu zemljišta potrebno je dodati i određenu količinu peska, kako bi se popravila fizička struktura.
– Zemljište sa krupnijim komadima kamena: karakteristično je za planinske predele. Priprema ovog tipa zemljišta podrazumijeva prvenstveno uklanjanje krupnijeg kamenja, a zatim bogaćenje organskim đubrivom – pregorelim stajnjakom ili tresetom. Ukoliko je nakon obrade dubina zemljišta mala u odnosu na potrebe biljaka, potrebno je dodati humus.

Povrtnjak – šta se sadi u martu?

Sadnja portnjaka se obavlja po dekadama i to:
– 1. dekada: spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata i čičoka.
– 2. dekada: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija.
– 3.dekada: kelj, kupus i keleraba.

Ukrasno i začinsko bilje

Mart je idealan mjesec za sadnju nekih vrsta ukrasnog bilja, naročito proljećnu sadnju ruža koja se obavlja u pripremljenim jamicama čija širina i dužina trebaju iznositi 50 cm a dubina 40 cm. U sadnu jamu se stavlja 1-2 kg zrelog stajskog gnoja ili 200 grama peletiranog organskog gnojiva koje se zatim prekriva slojem kvalitetne zemlje. U nedostatku kvalitetne vrtne zemlje, sadnu jamu poželjno je ispuniti zemljom za cvijeće.
Sadnica se posadi tako da cijepljeno mjesto (zadebljanje na stablu odmah iznad korijena) bude 3-5 cm ispod površine tla, kako bi se zaštitilo od niskih temperatura.
Nakon pravilnog smještanja sadnice u sadnu jamu, zemlju je potrebno dodatno rukama nježno pritisnuti uz korijen.

Začinsko i ljekovito bilje je potrebno razdvojiti i prorijediti kako bi se oslobodio prostor za nicanje mladica.

Orezivanje

Mart je idealan mjesec za orezivanje voćki, žbunova koji cvjetaju ljeti, ruža itd. Orezuju se i suve grane hortenzije, kao i nadzemni dijelovi perena, koji su izumrli tokom zime.
Žive ograde se tokom ovog mjeseca mogu strukturno korigovati. Ukoliko je sklop grana u središnjem delu žive ograde previše gust – može se prorijediti. Potrebno je pažljivo ukloniti suvišne grane, kao i suve i oštećene grane.

Kompost

Sada je pravo vrijeme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

Ostale novosti