Klice lucerke – sinonim za zdravlje

By: Montecredit

Klice lucerke spadaju među najpopularnije klice u svijetu. Najčešće se zbog svog ukusa i izgleda koriste kao dodatak / dekoracija raznim jelima, ali ono što je manje poznato jesu njihova ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva klica lucerke

Jačanje imunog sistema – Klice lucerke su bogate saponinima, hemijskim jedinjenjem koje igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema aktiviranjem prirodnih ćelija ubica, T-limfocita i interferona.
Antiinflamatorna svojstva – ova svojstva saponina pomažu u spriječavanju šloga, smanjuju inflamatorni proces kod artritisa i snižavaju hronične inflamatorne procese.
Holesterol – saponini pomažu snižavanje lošeg holesterola (LDL), uz održavanje nivoa dobrog holesterola (HDL)
Antioksidanti – klice lucerke su poznate kao jedna od namirnica sa najvišim procentom antioksidanata, koji su od ključnog značaja za jačanje imunog sistema, kao i borbu protiv slobodnih radikala. Antioksidanti pomažu u prevenciji srčanih oboljenja, moždanog udara i raka.
Poboljšanje zdravlja srca – abog svojih anti-inflamatornih svojstava, saponini su djelotvorni protiv ateroskleroze, kao i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
Poboljšanje zdravlja kostijuEstrogen, jedinjenje koje se nalazi u klicama lucerke, pomaže spriječavanju osteoporoze tako što povećava stepen formiranja kostiju i poboljšava gustinu kostiju.
Kontrola šećera u krvi – zabilježeno je smanjenje nivoa šećera u krvi kod pacijenata koji su koristili klice lucerke u svakodnevnoj ishrani.
Antikancerogena svojstva – klice lucerke su bogate i kanavaninom, aminokisjelinom koja je korisna u borbi protiv leukemije, raka pankreasa i raka debelog crijeva, kao i fibrocističnih tumora dojke.
Gojaznost – klice lucerke su izuzetno ukusne, niskokalorične, bogate proteinima i vlaknima, tako da se mogu koristiti kao odlična alternativa masnoj i kaloričnoj hrani, čime se direktno utiče na smanjenje masnih naslaga u tijelu.
Kako nemaju negativnih dejstava, klice lucerke mogu se koristiti u svakom obroku, kao i tokom svih životnih doba.

Klijanje sjemena lucerke

Sjeme lucerke izuzetno lako klija i vrlo lako ga možete klijati i u kućnim uslovima, koristeći isključivo sjemena provjerenog kvaliteta.
Sve što je potrebno jesu tegla zapremine 2 litra i šolja sjemena. Stavite sjemena u teglu i prelijte vodom 2-3cm iznad nivoa sjemena, teglu prekrijte gazom koju ćete pričvrstiti gumicom i ostavite da prenoći. Ujutru promućkajte i procijedite, ponovo uspite vodu i još dva puta procijedite. Na tacnu ili plitak tanjir postavite vlažnu krpu i u tankom sloju rasporedite sjemena, a zatim ih prekrijte drugom vlažnom krpom. Kako bi sjeme ostalo vlažno i proklijalo, potrebno ga je nekoliko puta tokom dana poprskati vodom. Vrijeme koje je potrebno da sjemena proklijaju je 2-3 dana.
Napomjena: Tegla u kojoj klice prenoće potrebno je da bude čista, a kpre koje ćete koristiti za klijanje da budu oprane na 90 stepeni, uz minimalno korišćenje deterdženta za pranje i bez upotrebe omekšivača za rublje, kako bi se izbjeglo zadržavanje hemikalija na njima.

Klice lucerke možete koristiti za ličnu upotrebu, ali možete i lijepo zaraditi proizvodnjom većih količina klica i snabdijevanjem restorana, snack barova i drugih.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.


Ostale novosti