Kalendar Julskih radova – Poljoprivreda

By: Montecredit

Radovi u  polju

U polju padaju otkosi.
Žetva je posao godine. Zbog količine i kvaliteta roda treba ga završiti u što kraćem roku.
Žito i druga zrnasta roba se skladište. Vlažno zrno (ispod 14% vlage) treba pre uskladištenja osušiti u sušarama. U drugoj polovini jula završava se žetva strnih žita u ravničarskim, a pri kraju mjeseca i u brdsko-planinskim krajevima. Odmah posle žetve, zemljište se priprema za sjetvu drugog usjeva. Ako se gajenje drugog usjeva ne planira, strnište se plitko uzore. To je bitno radi očuvanja vlage, razgradnje žetvenih ostataka, nicanja i uništavanja korova.
Važno upozorenje ratarima – ne spaljujte slamu i druge ostatke na strništu! To mnogi čine, a višestruko je štetno.
Gdje ima uslova za navodnjavanje ekonomično je sejati postrne usjeve kraće vegetacije za zrno, silažu i zelenišno đubrenje. Tu se podrazumijevaju kukuruz grupe zrenja 100, sirak, suncokret, soja, heljda, stočna repa…
Širokoredni usjevi, u kojima još mogu da se kreću mašine, mogu se po potrebi prihraniti i međuredno kultivirati (kultivatorom, đubrilicom). U slučaju suše, od izuzetne je važnosti navodnjavanje usjeva.

Po završetku žetve, dobro je uzeti uzorke zemljišta za hemijsku analizu i to je prvi i izuzetno važan posao u okviru priprema za jesenju sjetvu.
U ovom mjesecu treba raditi na uređenju zemljišta održavajući kanale i puteve, ugrađivanjem drenaže, ravnanjem, kalcifikacijom…

Radovi u povrtnjaku

Tokom jula dani su najduži, a samim tim i količina sunčevih zraka najveća, stoga je neophodno obezbjediti dovoljnu količinu vode za povrće.  Posjebnu brigu treba povesti o zaštiti od bolesti i štetočina. Obrađuje se zemljište nakon branja kultura. Okopava se, plevi i prihranjuje povrće, posebno redovno to treba činiti posle zalivanja ili kiše.
Vadi se prvo bijeli, a zatim i crni luk, a kasnije pristiže i krompir. Počinje berba krastavaca i paprika. Nastavlja se sadnja kupusa, kelja i karfiola. Siju se cvekla, boranija, mrkva, peršun, salata, praziluk i krastavci kornišoni, rotkva i pozni kupus.

Radovi u voćnjaku i vinogradu

Jul je mjesec berbe.
Kako je jul najsušniji mjesec u godini, potrebno je, radi očuvanja vlage u zemljištu, obratiti posebnu pažnju na površinsku obradu zemljišta (drljanje, frezanje ili prašenje), zatim zastiranju površina ispod krošnje travom, a gdje postoji mogućnost, obavezno je potrebno primjeniti navodnjavanje.
Berba voća u ovom mjesecu izuzetno je važan posao, jer sazrevaju plodovi mnogih sorti višanja, kajsija, bresaka, kupina, krušaka, jabuka pa i neke sorte šljiva, a nastavlja se berba malina i ribizli.
U zasadima jagoda potrebno je zakidati stolone (lozice) na bokovima, a kod malina se, posle završetka berbe, do zemlje orezuje i uklanjaju se svi izdanci koji su donijeli rod iz malinjaka. Gdje god ima uslova za navodnjavanje, to se čini uz ekonomisanje vodom. Počinje letnja sadnja jagoda.


Tokom jula mjeseca,  voćari mogu da nastave zelenu rezidbu voćaka radi formiranja željenog oblika krune. Prema potrebi obavlja se zaštita. Ljetnje voće se bere, a zemljište, prema potrebi, obrađuje kultivatorom. Počinje i kalemljenje okularenjem na spavajući pupoljak jabuke, kruške i kajsije. Odsjecanje kalem – grančica za ljetnje kalemljenje na spavajući pupoljak, vrši se na sam dan kalemljenja ili dan ranije, a za kalemljenje na ostale načine, odmah po prestanku ili prije kretanja vegetacije. Do upotrebe, kalem-grančice treba čuvati u pesku u podrumu. Voćare podsjećamo da se berba plodova namijenjenih čuvanju obavlja dva do četiri dana pre pune zrelosti.
U vinogradima lastare treba prikratiti i provući između žica. U redu se obavlja četvrto ili peto prašenje, a između redova peta plitka obrada zemljišta. Ako je suša, zalivati lozu. Kanale i puteve je potrebno stalno održavati.

Stočarstvo – početak tova

U julu može se pristupiti tovu stoke koja se ne planira za priplod. Dobro je i korisno da se prethodno kastriraju svi mužjaci, jer onda bolje koriste hranu i brže se tove. Posebnu brigu treba voditi o razdvajanju životinja po polovima, jer polna zrelost pojedinih životinja veoma često nastupa dosta rano i nije u skladu sa njihovom fizičkom razvijenošću.
Ovo je mjesec kada se treba odlučiti koliko ćemo stoke “zimiti”, što znači da se mora planirati odgovarajuća količina stočne hrane i prilagoditi je za zimski period. Pored sena, potrebno je za zimski “jelovnik” osigurati korenasto krtolasto bilje i silažu kao i dovoljne količine prostirke i koncentrata. Od veličine štale, svinjca, ovčarnika, živinarnika i dr. zavisi broj stoke koja će zimovati jer smještajni kapaciteti su među najbitnijim preduslovima za prezimljavanje stoke.

Vrtlarstvo – sadnja ukraasnog grmlja

U vrtu i na okućnici treba da uživate od lepote mirisa i svežine. Preporučuje se okopavanje leja jer od zalivanja i letnih kiša može da se stvori pokorica, koju treba razbiti da bi se obezbedio pristup vazduha u zemljište. Ovo je mesec koji se smatra kao najpovoljnije vreme za sađenje ukrasnog grmlja.Ukrasne biljke zasađene u proleće treba malo orezati da bi se uspostavila ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ostale novosti