10 koraka da započnete sopstveni biznis – Pansion za kućne ljubimce

By: Montecredit

Volite životinje?
Živite u kući?
Imate veliko imanje i dosta neiskorišćenog prostora?

ISKORISTITE TO! 🙂

Gotovo da nema porodice koja nema nekog kućnog ljubimca, bilo da je to papagaj, pas, mačka, zamorče, hrčak ili neka druga živuljka, a glavna briga svih vlasnika je gdje će njihov ljubimac biti dok su oni na godišnjem odmoru, vikend izletu, na poslu ili imaju drugih obaveza. Za svoje mezimce uvijek traže najbolje po pristupačnim cijenama.
Ako ste spremni da se upustite u ovu priču, u nastavku teksta možete naći korisne savjete, ali i interesantne ideje kako da uredite svoj pansion.

Velika je razlika između ljubavi prema životinjama i profesionalnoj brizi o životinjama, tako da prije nego što poželite da uđete u ovaj posao, dobro se preispitajte jeste li spremni na sve što Vas čeka. Važno je da budete svjesni da je to posao koji oduzima dosta vremena, iziskuje dosta fizičkog rada, a najviše posla ćete imati dok drugi odmaraju – vikendima, tokom praznika i u vrijeme raspusta i godišnjih odmora.
Još niste odustali? 🙂

    1. korak: Odlučite šta će biti Vaš primarni posao

Da li želite da se fokusirate na samo jednu vrstu životinja (npr. pse) ili želite da prilagodite pansion da možete prihvatati i druge vrste životinja. Takođe, ukoliko ste licencirani dreser pasa, frizer za pse ili veterinar, da li želite da u sklopu pansiona nudite i usluge dresure, šišanja ili lečenja životinja. Jednom kad definišete čime ćete se baviti, možete preći na sledeće korake. Ukoliko planirate da započnete sa manjim kapacitetom, a kasnije proširite, dobro isplanirajte kako ćete to uraditi.

2. korak: Biznis plan

Uključuje: planiranje osnovnih i sporednih djelatnosti, procjenu troškova za pokretanje biznisa (izgradnja pansiona, potrebne dozvole, i sl.), procjenu prosječnih mjesečnih troškova (higijena, plate, doprinosi, marketing itd.), da li startujete sami uz pomoć članova porodice ili planirate zaposliti radnike (za održavanje higijene, dresuru, čuvare i sl.), provjeru lokalnih zakona vezanih za ovu vrsu posla, planiranje cijena usluga / proizvoda, očekivano vrijeme za povraćaj uoženih sredstava, itd.

3. korak: Lokacija

Kao što vjerovatno i sami znate, neki ljubimci, posebno psi, znaju biti veoma bučni kad se odvoje od vlasnika, tako da morate voditi računa da ne smetate komšijama. Najbolje bi bilo ako ste na periferiji grada, u blizini nekog glavnog puta, kako biste bili “na usput” potencijalnim klijentima. Prostor u kom se životinje mogu slobodno kretati mora biti dobro ograđen, kako biste izbjegli mogućnost da životinja tokom igre pobegne. Takođe, poželjno je da nemate u blizini konkurenciju. Izvidite lokaciju iz taktičke perspektive: potrebno je da znate demografiju, gdje se nalazi konkurencija, a gdje potencijalni klijenti. Identifikovanje baze potencijalnih klijenata i konkurenije, značajno će uticati na kreiranje poslovnih i marketinških planova.

4. korak: Korak unazad – preispitajte sebe

Prije nego što se počnete upuštati u proceduru pokretanja biznisa, postavite sebi neka pitanja:
– Šta znači pokretanje ovog posla Vama i Vašoj porodici?
– Da li će ovo biti posao sa punim radnim vremenom ili sa pola radnog vremena?
– Da li se Vaši članovi porodice slažu sa time, da li su raspoloženi da Vam pomognu?
– Da li ste spremni da prihvatite ovo kao ozbiljan posao, a ne kao hobi?
– Da li ste spremni da vikende, praznike i odmore provodite kod kuće brinući o životinjama?
– Da li ste spremni da održavate higijenu prostora u kojima borave životinje?
– Da li mislite da životinjama možete pružiti adekvatnu njegu u smislu posvjećenosti, redovnog izvođenja, istrčavanja i sl?
Obavezno razgovarajte sa članovima porodice, mogu Vam sigurno dati savjete koji bi Vam bili korisni. Takođe, kako se radi o vrlo odgovornom poslu, morate biti sigurni da zaista želite da se upustite u to.

 5. korak: Finansije

Imate li svoj prostor ili planirate zakupiti ili kupiti prostor? Ukoliko planirate kupovinu ili zakup prostora, posjebno obratite pažnju na 3. korak. U svakom slučaju, ukoliko posjedujete svoje imanje, to će u startu smanjiti troškove drastično. Troškovi same izgradnje pansiona variraju u zavisnosti kakav pansion želite – samo bokseve u dvorištu bez klimatizacije, zatvoren pansion u vidu hale sa boksevima ili kombinovano – otvoreni i zatvoreni, klimatizovani pansion. Bez obzira za koju opciju se opredelite, potrebno je regulisati održavanje higijene pansiona – vodeni čvor i odvod za otpadnu vodu, septičku jamu ili priključak za kanalizaciju. Boksevi između sebe moraju biti pregrađeni tako da životinje ne budu u kontaktu, kako bi se izbegli eventualni konfliktii. Takođe, ukoliko planirate rešetke, one moraju biti dovoljno čvrste, kako psi ne bi mogli da ih pregrizu. Svaki boks mora imati osvjetljenje, koje je potrebno da bude van domašaja životinja ili obezbijeđeno rešetkama. Svaki boks bi trebao imati prostor za ležanje – malo izdignut i od materijala koji nije hladan – npr OSB ploče sa metalnim lajsnama, kako ih životinje ne bi oštetile, zatim posude za hranu i vodu koje se lako održavaju i koje životinje ne mogu izgristi ili prevrnuti.
Kad napravite grubu procjenu troškova, vidite koje troškove možete isfinansirati iz sopstvenog budžeta, a za koje će biti potreban kredit. Zatim dodajte i to u biznis plan.

 6. korak: Sertifikati

Ukoliko planirate da nudite i druge usluge osim samog pansiona (veterinarske, dresuru, šišanje i sl.) pripremite sertifikate i licence o svom obrazovanju. Oni Vam mogu biti od velike pomoći u “borbi” sa konkurencijom.

7. korak: Politika poslovanja

Razmislite o radnom vremenu i načinu poslovanja i na osnovu toga definišite cijene koje moraju biti konkurentne, ali i održive. Odlučite kako želite naplaćivati klijentima, da li ćete obezbjediti određene benefite za stalne klijente ili one koji odluče ljubimca ostaviti na duži period. Odredite pakete usluga: npr pansion + kupanje i šišanje ljubimca, pansion + dresura, dresura osnovne komande ili napredna dresura, cijene za otvorene bokseve i klimatizovane i sl. Takođe isplanirajte kako ćete svoje klijente obavijestiti o neradnim danima i radnom vremenu pansiona.
Obavezno napravite plan za hitne i vanredne situacije – dogovorite sa nekom veterinarskom službom saradnju, u slučaju da zatreba, da mogu biti dostupni 24/7 za Vaše potrebe. Takođe je preporučljivo da se za svaku životinju koja će boraviti u Vašem pansionu prilože i dokumenta o redovnoj vakcinaciji, čišćenju od parazita, testu na krpeljske i druge zarazne bolesti, naročito tokom sezone.

8. korak: Pribavite potrebnu dokumentaciju za pokretanje biznisa

Raspitajte se koje su Vam dozvole potrebne za legalno poslovanje i šta je sve potrebno da pribavite od dokumenata za dobijanje istih.

9. korak: Takse

Provjerite da li postoje takse koje je potrebno plaćati na mjesečnom ili godišnjem nivou.

10. korak: Počnite prodavati sebe

Prije nego što počnete sa radom, osigurajte svoju online prisutnost – za početak to može biti putem društvenih mreža, a kasnije i website. Objavite fotografije pansiona, fotografišite životinje u njima, obavezno istaknite biografiju, usluge koje nudite, lokaciju, cijene i sve ostale informacije koje mogu biti od značaja za Vaše poslovanje, kao i za potencijalne klijente. Razmislite šta možete ponuditi što konkurencija ne nudi ili nudi kao posebne usluge: kupanje i šišanje, istrčavanje, šetnja…

Ukoliko želite da dio pansiona prilagodite za mačke, evo sjajnog rješenja:

Savjet: Prilikom preuzimanja životinje od vlasnika, obavezno se raspitajte o svemu što može biti od važnosti tokom boravka u pansionu, npr: narav (da li je socijalizovana ili agresivna, kakva je u kontaktu sa ljudima, a kakva sa drugim životinjama svoje vrste), zdravstveno stanje (da li je potrebna posjebna njega, ishrana, ako je u pitanju ženka da li je gravidna i sl.)

 

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži.
Za sve potrebne informacije vezane za biznis kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

 

 

Ostale novosti