Zdravo i profitabilno – Artičoke

By: Montecredit

Kako ne spada u često gajene povrtatske kulture na našim prostorima, a izuzetno je tražena zbog promocije zdrave ishrane čiji je nezaobilazni sastojak, uz malo volje, možete pokrenuti veoma profitabilan biznis, jer pored prehrambene industrije, našla je svoju primjenu i u farmaceutskoj industriji.

Artičoka (Cynara scolymus) – višegodišnja biljka koja se može gajiti i kao jednogodišnja, dvogodišnja i trogodišnja biljka. Potiče sa Mediterana, proširila se Evropom, a zatim i južnom i sjevernom Amerikom. Danas je najrasprostranjenija u primorskim krajevima Evrope, najviše Italije i Francuske, kao i uz obale Tihog okeana. Od pamtivijeka je bila cijenjena hrana, a pronađena je još i na slikama starih Egipćana, u grobnicama njihovih faraona.

Artičoke se smatraju povrćem bogova, jer ih je prema mitologiji volio jesti grčki bog Zeus. Od davnina spadaju u omiljeno jelo aristokrata.

Stabljika je jaka, robusna, visine do 1.5 m, pri vrhu razgranata, sa krupnim, ponekad trnastim sivo-zelenim listovima. Pupoljci, koji se inače smatraju i njenim plodom, izgledom su vrlo atraktivni, imaju oblik šišarke, a boja varira od zelene, preko plavičaste do ljubičaste boje.

Klima i zemljište

Kao što smo ranije napomjenuli, Artičoka je biljka Mediterana, što znači da zahtjeva toplu klimu. Artičoke najbolje uspjevaju na mjestima sa blagim zimama i hladnijim ljetima. U takvim uslovima one su višegodišnje biljke, koje mogu rađati i do pet godina. Ako se tokom zime javi tek nekoliko noći sa mrazom, artičoke mogu prezimiti ako su orezane i malčirane. U hladnijim regijama artičoke se gaje kao jednogodišnje biljke i sade se u proljeće.

U regijama gdje se artičoke gaje kao višegodišnje biljke, odaberite mjesto na kom će biljka biti narednih pet godina (obala Jadranskog mora bi bila idealna). Potrebno je ostaviti  dovoljno mjesta oko biljke, jer može narasti i do metar i po, a može se raširiti više od jednog metra. Artičokama najviše odgovara sunčano mjesto, sa malo sjenke. Potrebno im je blago i plodno zemljište, koje je dobro drenirano. Ilovača i pjesak su najbolja solucija. Dve stvari koje najviše smetaju artičokama su letnja suša i preplavljeno zemljište zimi. Kompost će poboljšati sposobnost zemljišta da ljeti zadrži vlagu, a da je zimi drenira.

Uzgoj

Za uzgoj artičoke najbolja su duboka, dobro drenirana, srednje teška tla, neutralne reakcije (pH 6,4 do 7).

U zavisnosti od toga želite li artičoke gajiti kao jednogodišnje biljke ili višegodišnje (tri godine), zavisi i osnovna obrada zemljišta. Za jednogodišnje, dovoljno je obaviti oranje na dubini od 25cm, dok je za višegodišnje potrebno obaviti obradu podrivanjem, do 40 cm dubine.

Đubrenje zemljišta se obavlja pre oranja ili podrivanja, stajskim đubrivom, koje se kasnije, obradom zemljišta, prebacuje u dublje slojeve. Veštačka đubriva se dodaju naknadno, u četiri perioda bitna za razvoj biljke:

  • nakon prestanka perioda mirovanja
  • pred početak formiranja cvetnih stabljika
  • kad se počnu formirati prvi pupoljci
  • pred prvu berbu, tokom proljeća

Razmak među biljkama je potrebno da se planira na oko 1.2m, dok se razmak između redova ostavlja od 0.8m do 1.2m.

Ukoliko se proizvode iz reznice (vegetativno uzgajanje) ili je seme pripremano kao rasada (generativno uzgajanje), presađivanje artičoke u njivu se obavlja tek kad biljke imaju između 4 i 6 listova.

Kad je u pitanju postupanje sa višegodišnjim zasadom, kod biljaka koje su starije u proljeće krene veći broj mladih izboja, te je radi što boljih rezultata, potrebno obaviti proređivanje, tako što se ostavljaju 2-3 centralna izboja, dok se bočni odstranjuju. Uklanjanje bočnih izboja se vrši tokom cijele godine, po potrebi.

Prvi pupoljci za berbu se javljaju već u prvoj godini tokom ljeta, dok u drugoj godini budu dvije do tri berbe, u zavisnosti od vremenskih uslova i to prva u aprilu-maju, zatim tokom jula i poslednja u septembru, pod uslovom da se populjci redovno skidaju, a vremenski uslovi budu dobri. Proljećna proizvodnja artičoke može se ubrzati u periodu kad biljke izlaze iz faze mirovanja, tako što se zasad krajem marta prekriva agrotekstilom.

Osnovnom njegom zasada podrazumijeva se suzbijanje korova kultiviranjem pri međurednoj obradi, dok je u sklopu samih redova potrebno ručno okopavanje.

Mlado lišće artičoke najčešće napadaju puževi koje zamkama možete uništiti, dok gljivica botritis napada starije lišće. Ako botritis napadne samo nekoliko listova, samo ih otkinite i uništite, kako se zaraza ne bi širila na ostale listove i biljke. Po potrebi, možete koristiti i fungicide.

Navodnjavanje

Artičoka ne voli stagnirajuću vodu. Navodnjavanje zemljišta je poželjno, jer se time obezbjeđuje bolji kvalitet pupoljaka, a obavlja se češće manjim količinama vode jer je tolerancija biljaka na preveliku količinu vode u površinskom sloju zemljišta slabija. Za vrijeme vegetacije, artičoka se navodnjava svakog desetog do dvadesetog dana po 30 do 40 mm, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Berba i skladištenje

Ukoliko se artičoke beru za potrebe dalje obrade drška im se uklanja, dok se za prodaju svježih pupoljaka ostavlja drška dužine od oko 8 cm.

Čim primjetite da pupoljci počinju da se razvijaju, svakodnevno provjeravajte biljke. Potrebno je ubrati  pupoljak neposredno prije nego što počne da se otvara. Ukoliko predugo čekate, biljka će biti previše vlaknasta i neukusna, gotovo neupotrebljiva za jelo. Ako gajite biljku u dobrim uslovima, pupoljci će biti veliki, čak i do 10 cm u prečniku. Centralni pupoljak prvi sazrijeva. Kada njega odsečete, svakog dana provjeravajte kako se razvijaju ostali pupoljci. Oni neće biti veliki kao centralni. Upamtite da treba odsjeći pupoljak na 3-6 cm ispod osnove. Budite pažljivi, jer se pupoljci mogu lako oštetiti.

Pakovanje se vrši u drvenim ili plastičnim gajbicama  po jedan red, kako bi se izbjeglo nagnječenje ploda, a samim tim narušio i kvalitet. Pupoljci se mogu očuvati i do mjesec dana u hladnjačama sa visokim stepenom vlažnosti i temperaturom od oko 0°C.

Ljekovita dejstva artičoke

Sve do početka 20. vijeka smatralo se kako je artičoka jak afrodizijak.

Artičoke spadaju u izuzetno ljekovite biljke jer njihovi listovi sadrže cinarin, koji je gorkog ukusa, a osnovna mu je funkcija poboljšanje rada jetre I mokraćnog mjehura, podstiče izlučivanje probavnih sokova, naročito žuči i snižava nivo holesterola u krvi. Takođe, listovi djeluju kod problema sa reumom, grčevima, želudačnim tegobama, žgaravice, mučnine, otežane probave, liječenja hepatitisa i arterioskleroze. Artičoka je bogata vitaminima (A, C, B), mineralima (kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, bakar, gvožđe i cink), bjelančevinama i ugljnim hidratima,a sadrži i manji prcenat masti. Zbog velikog procenata vlakana, koristi se u prevenciji opstipacije.

 

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije veze za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ostale novosti