Vaskršnji običaji

By: Montecredit

Vaskrs, koji se često naziva i Uskrs, najveći je hrišćanski praznik, kome se podjednako raduju i djeca i odrasli, a predstavlja dan Hristovog vaskrsnuća.
Vaskrs je “pokretan” praznik, praznuje se u prvu nedjelju poslije punog Mjeseca, koja je sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Veliki Petak

Na Veliki petak, kada se slavi uspomena na Hristovo raspeće, u hramovima se popodne iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vjernici cjelivaju sve do Vaskrsa. Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto, ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vjernici posle cjelivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom vjerovanju, prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lijepu želju i ta želja će biti ispunjena. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti, a ukoliko jedete, post je obavezan.

Za ovaj praznik vezani su lijepi običaji u cijelom hrišćanskom svijetu, pa i kod nas. Najprepoznatljiviji je običaj darivanja farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost, kako za one koji ga daju, tako i za one koji ga primaju.
Jaja se, po ustaljenoj tradiciji, boje na Veliki petak.

Farbanje jaja

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja (više o načinima farbanja i ukrašavanja možete pogledati ovdje), jedan je od najljepših i najradosnijih običaja, koji podjednako raduje i djecu i odrasle i koji nerijetko okuplja cijelu porodicu oko stola, gdje se kroz igru i druženje trude što ljepše ukrasiti jaja.

U stara vremena, domaćica je u posudu sa vodom u kojoj će kuvati i bojiti jaja, dodavala malo osvećene vodice iz vaskršnjeg posta. Na vatri vri voda s bojom (varzilom), u nju se spuštaju jaja koja bi trebalo ravnomjerno da se oboje. Prvo obojeno jaje i danas se ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se “čuvarkuća”.

Vaskršnje slavlje

Na Vaskrs su porodica odlazile u crkvu na svijetu vaskršnju službu. Poslije službe, narod se međusobno pozdravljao: “Hristos vaskrse!” i “Vaistinu vaskrse!”

Pozdrav je bio uobičajen sve do Spasovdana. Kada se iz crkve vrate kući, domaćin pali svijeću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane na molitvi, predaje mlađem kadionicu i ovaj kadi cijelu kuću. Ukoliko ne umije da otpjeva vaskršnji tropar, naglas čita “Oče naš”. Nakon zajedničke molitve, ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sjedaju za svečano postavljenu trpezu.

Kucanje jajima

Na sto se, pored svječane trpeze, postavlja i ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim i svi ukućani. Tad počinje veselje i takmičenje čije je jaje najjače. Ovo ujedno predstavlja i najveću radost za djecu. Prilikom kucanja izgovara se, takođe, – “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda se prelazi na glavna jela. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, a onda se poslužuje ostalim jelima.

Stare vaskršnje dječije igre – običaji kojima se mališani najviše raduju

Djeci je Vaskrs omiljeni praznik u godini jer je ispunjen običajima koji su njima naročito prilagođeni. Neki od vaskršnjih običaja se i dalje upražnjavaju, naročito na periferijama gradova i u ruralnim naseljima, tako da se nerijetko cijela porodica oprijedeli da vaskršnje praznike provedu na selu, sa bakama i djekama.

  1. Traženje gnijezda

Odmah u zoru, pošto se obuku posebno i svječano, a prije tradicionalnog vaskršnjeg doručka, običaj je da djeca traže gnijezda skrivena u dvorištu. U gnijezdu ih čekaju jaje i poklon – najčešće slatkiši u obliku vaskršnjih zeka i šarenih jaja. Djeci je ovo omiljena praznična igra, ne samo zato što se raduju poklonu, već i zbog toga što je osmišljena upravo kao sakrivalica. 

Otkud sisar da donosi jaja?
Zbog brzog razmnožavanja, zečevi predstavljaju simbol plodnosti, a i simbol kojim se najavljuje proljeće. Ranije su poklone donosili i pjetlovi i rode. Danas ih donosi samo zec – prije svega šarena jaja i puno slatkiša. Simbol zeca kod našeg stanovništva pojavio se sa običajima i vjerovanjima germanskog naroda doseljenog iz srednjoevropskih krajeva. Zec se inače u hrišćanstvu javlja kao glasnik o Hristovom vaskrsnuću, te se smatra i simbolom besmrtnosti.

2. Sakupljanje jaja

Nakon doručka djeca uzimaju svoje specijalno ukrašene korpice i kreću od kuće do kuće čestitajući Vaskrs i birajući jaje. Domaćini ih časte slatkišima i srdačno dočekuju i ispraćaju. Nerijetko se iz grupice mališana mogu čuti i vaskršnje pjesmice.

3. Kotrljanje jaja

Kotrljanje jaja je simboličko predstavljanje kotrljanja kamenja koje se nalazilo na ulazu u Hristovu grobnicu.
Djeca niz breg kotrljaju jaja, a druga djeca ih hvataju. Ili ih kotrljaju niz lice ispruženim dlanovima, pa kome ispadne jaje taj je izgubio.

4. Igra “polivanja”

Ovu, gotovo zaboravljenu igru, malo djece danas praktikuje, a nekada je bila dio običaja za Vaskrs, naročito u ruralnim i prigradskim naseljima. Praktikovala se drugog dana Vaskrsa, tako što bi dječaci polivali vodom djevojčice. Poznata je svim etničkim zajednicama, a posebno djeci katolika i protestanata. Proizišla iz obreda očišćenja i radnji za plodnost.
Danas je to opšta zabava, a vodu nerijetko, zamjenjuju i parfemi, ali što jeftiniji i lošiji po mirisu, kako bi se tom prilikom polivači više zabavili.

5. Kumačenje

Nedelju dana po Vaskrsu, djevojčice su se “kumačile” tj. bratimile kroz vence i jedna drugoj poklanjale šarana jaja.

6. Igra “Šarena jaja”

Popularna je i dečja igra “šarena jaja” koja se izvodi tako što jedno dijete svakome šapne po neku boju koju treba da zapamti. Drugo dijete potom nastupa pokušavajući da odgonetne ima li određene boje među jajima, i to uz karakterističan dijalog:

-Kuc, kuc!

– Ko je?

– Đavo s neba.

– Šta vam treba?

– Jedno jaje.

– Koje boje?

– Npr. žute.

Tada, ukoliko postoji žuta boja šapnuta nekome na uho, to dijete počinje da bježi, a ono dijete koje pogađa boje trudi se da ga uhvati kako bi “ukralo” to jaje. I tako dok se sva jaja simbolično ne sakupe u jednu korpu.

Nadamo se da i Vi, sa svojom djecom i porodicom, praktikujete bar dio ovih zanimljivih uskršnjih običaja!

HRISTOS VASKRSE!

Ostale novosti