Majski radovi

By: Montecredit

Maj je mjesec punog pravog proljeća, mjesec cvijeća i bujanja vegetacije, a u narodu poznat kao cvjetni, odnosno carski mjesec. Ime je dobio po starorimskoj boginji Maji, ćerki Merkura i supruzi Vulkana, a njeno ime se vezivalo za poljoprivredu, prirodu i novi proljećni život.

Mnogi poslovi vezani za ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo i stočarstvo se obavljaju u maju, upravo iz razloga što je sve uveliko počelo da se budi iz zimskog sna. Vlažnost zemljišta se stabilizovala, a temperature potrebna za klijanje je porasla.

U narednom tekstu, pokušaćemo da obuhvatimo najvažnije majske radove u svim oblastima poljoprivrede

Poljoprivreda i povrtarstvo

Početkom maja završava se sjetva kukuruza i kasnih jarih usjeva, dok se u brdsko-planinskim predjelima kasnije počinje sa radovima, te se za oko 2-3 nedjelje probija optimalni rok za sjetvu. Sredinom maja, kad temperature zemljišta dostigne 15°C, vrijeme je za sjetvu heljde, dok je druga polovina maja rezervisana za košenje prvih usjeva namjenjenih za ishranu stoke.

Kako s prvim toplim danima buja vegetacija, neophodno je suzbijanje korova, a u ovo vrijeme je potrebno pratiti i razvoj krompriove zlatice – čim se ispile larve, potrebno je prskanje. Takođe, neophodno je odraditi prihranu usjeva i početi sa zalivanjem.

Sad je idealno vrijeme za sjetvu paprika, paradajza, krastavca, pasulja, celera, lubenice, plavog patlidžana, dok je vrijeme za berbu došlo za spanač, zelenu salatu, grašak, kelj, mladi krompir i mrkvu.

Stočarstvo

Konačno su ozeleneli pašnjaci i stoka počinje sa ispašom. Zbog prelaska na drugi vid ishrane, potrebno je voditi računa o nadimanju, koje nastaje usled naglog i prekomjernog nakupljanja gasova u buragu. Izbegavajte rosnu travu, uvelu i vlažnu detelinu, kao i travu koja je pokošena nekoliko sati stajala na gomili. Nadimanje se najviše javlja kod goveda i ovaca i potrebno hitno liječiti, kako ne bi došlo do smrtnog ishoda uslijed ugušenja. Prva pomoć kod nadimanja jeste masaža obje slabine gužvama slame, stavljanje obloga sa ledom i polivanje slabina hladnom vodom. Tokom ovog procesa, prednji dio tijela životinje treba da je uzdignut, kako bi se omogućilo lakše oslobađanje od gasova. Ukoliko ove metode ne pomognu, predlaže se konsultacija sa veterinarom i eventualna hirurška intervencija.

Kod prehrane detelinom, stoku je potrebno pojiti tokom ili neposredno po završetku obroka.

Mladoj ždrebadi se preporučuje davanje zobi uz ispašu.

U ovom periodu, potrebno je da stoka što više vremena provodi na pašnjacima, što zbog ishrane, što zbog kretanja, izloženosti blažim sunčevim zracima, koji podstiču apsorpciju vitamina i minerala.

Voćarstvo i vinogradarstvo

Druga plitka i duboka obrada zemljišta je uveliko u toku, potrebno je obaviti prašenje, a pred kraj mjeseca i treću plitku i duboku obradu zemljišta, zatim i prorjeđivanje plodova uklanjanjem suvišnih mladica. Maj je takođe mjesec u kom se radi kalemljenje voćki. Vrijeme je za berbu svim sortama jagoda i trešnjama. U malinjacima se vrši zaštita od bolesti i štetočina i prihranjivanje azotnim đubrivom, dok se u vinogradima počinje tretiranje vinove loze protiv plamenjače.

Vrtlarstvo

Travnjake je potrebno kositi jednom nedeljno uz smanjivanje visine košenja i pripreme za ljetnji nivo košenja. Za primjenu herbicida potrebno je sačekati povoljne vremenske uslove – da trava bude suva, a zemljište vlažno. Za toplije dane se preporučuje navodnjavanje orošavanjem uz pomoć prskalica i to uveče, kad se zemljište i trava ohlade ili rano izjutra, pre jakog sunca, kako bi se izbeglo sparušavanje. Najljepši dio mjeseca je sam početak, kad počinje priprema zemljišta i sadnja ljetnjeg ukrasnog cvijeća.

Druga polovina maja je predviđena za orezivanje ruža i sadnju svih vrsta ljetnjeg cvijeća na otvorenom, kao i za sakupljanje ljekovitog bilja. Posebnu pažnju obratiti na redovno zalivanje biljaka, žbunova i drveća zasađenih ranije tokom godine, kako bi lakše podneli naglu promjenu.

Pčelarstvo

Sa cvijetanjem bagrema, koje počinje od prve nedjelje maja i traje do posijednje nedjelje, potrebno je formirati jaka društva za glavnu, bagremovu, pašu. Velika kvalitetna društva koja daju visoki prinos meda ne mogu se brzo stvoriti, već se podrazumijeva da je priprema počela još tokom zime. Za najbolje prinose, potrebno je uskladiti dobar odnos pčela svih starosti i obezbijediti potreban medišni prostor, koji je potrebno da bude veći od prostora koji zauzima poklopljeni med, dovoljno da može prihvatiti sav nektar, obezbijediti prostor za njegovu preradu i konačno skladištenje meda.

Pri bagremovoj paši, od izuzetne je važnosti ventilacija košnice, zbog potrebe da se preradi nektar sa oko 60% vode u med sa oko 18% vode. Neposredno nakon glavne paše, odnosno vrcanja meda, potrebno je planirati kvalitetne, zatvorene matičnjake.

Tokom maja i juna se vrše pripreme za proizvodnju mleča i sakupljanje propoilsa. U toplijim predjelima neophodno je snadbijevanje pčela vodom potrebnom za negovanje legla, ali i za rastvaranje pogače, odnosno šećera u kristalu.

Posle bagremove paše, mlade pčele je potrebno uposliti na izvlačenju satnih osnova i gradnji saća. Obavezno je i preduzimanje preventivnih mjera protiv grabeži neutralisanjem slabih i bolesnih društava i praćenjem i njegom rojeva i nukleusa.

Posla ima na pretek, ali uz blagovremenu i pravilnu organizaciju, sve je moguće postići u predviđeno vrijeme.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ostaje još samo da sačekate i da uživate u plodovima svog predanog rada.

Ostale novosti