Uskršnji dekupaž – obradujte svoju porodicu i prijatelje

By: Montecredit

To je taj period godine! Proljeće je upravo počelo, a Uskršnji Zeka je na putu da posjeti naše domove! Jeste li već pripremili uskršnja jaja? Ukoliko niste, pogledajte naše prijedloge i uputstva za dekoraciju jaja i uključite cijelu porodicu u pripremu. Pored toga što ćete se fenomenalno zabaviti, imaćete zasigurno prelijepo dekorisana uskršnja jaja, koja će zasigurno privući svačiju pažnju!

 

Print jaja

U poslednje vrijeme sve popularnija su jaja ukrašena dijelovima knjige ili novina. Ova tehnika je dosta jednostavna, a uz to Vam ostavlja dovoljno prostora da ih dodatno ukrasite i napravite dekoraciju na stolu koja će svakoga ostaviti bez daha.
Potrebno:

 • Dnevne novine ili stara knjiga
 • Lijepilo za hranu ili bjelanca
 • Četkica za nanošenje lijepila
 • Makaze
 • Ukrasi

Priprema:
Tvrdo kuvana jaja ostavite da se osuše i ohlade. Za to vrijeme isjecite redove teksta sa stranice knjige ili novina u trakice i posložite ih.
Jaja premazujte lijepilom ili bjelancima do pola i poređajte trakice raspoređene po Vašoj želji. Kad se lijepilo osuši, isti proces ponovite sa drugom polovinom jajeta.
Jaja dodatno možete ukrasiti tako što ćete, kad se lijepilo skroz osuši, uz pomoć izuzetno tankog sloja lijepila za papir zalijepiti isječene detalje sa uskršnjih salveta preko postojeće dekoracije, obmotati ih ukrasnim trakama, tankim dekorativnim kanapom ili cvijećem.

Kad se lijepilo skroz osuši, jaja poređajte u kartonsku školjku i odložite u frižider. Za posluženje možete pletenu korpicu ukrasiti mahovinom, suvim grančicama i svježim cvjetovima.

 

Jaja dekorisana uskršnjim salvetama

Ukoliko ipak više volite tradicionalnije dekorisana jaja, pravi izbor za Vas su salvete sa uskršnjim motivima.
Materijal:

 • Makaze
 • Salvete
 • Lijepilo za hranu ili bjelanca jajeta

Priprema:
Postoje dvije metode ukrašavanja:

 1. Jednostavnija metoda je svakako jaje premazano lijepilom u cjelosti umotati u salvetu sa dezenom po želji, odsjeći višak salvete i pričvrstiti krajeve. Umjesto lijepila možete koristiti i bjelance.
 2. Druga metoda je malo komplikovanija, ali Vam ostavlja dovoljno prostora da iskažete svoju kreativnost i napravite zaista unikatna uskršnja jaja. Za ovu metodu koristite bijela tvrdo kuvana jaja.
  Isjecite motive i kombinacijom tih motiva, prema svojoj želji, ukrasite jaja. Za lijepljenje salveta takođe možete koristiti  lijepilo za hranu ili bjelance jajeta:

 

Uskršnja jaja dekorisana temperama

Jedna od jednostavnijih metoda ukrašavanja jaja jeste temperama!
Kako se tufne ponovo vraćaju u modu, naš prijedlog su svakako jaja u pastelnim bojama, dekorisana tufnama raznih boja i veličina.

Materijal:

 • Tempere u bojama po želji
 • Paleta za tempere (ukoliko nemate, može poslužiti i obični plastični tanjir za jednokratnu upotrebu)
 • Pljosnate četkice za tempere srednje širine
 • Nekoliko grafitnih olovaka sa gumicom na vrhu

Priprema:
Na paletu ili tanjir sipajte boje za jaja i tačkice. Četkicom nanesite sloj boje kao podlogu na polovinu tvrdo kuvanog jajeta i ostavite da se osuši. Za to vrijeme možete ostala jaja ofarbati takođe do pola u željene boje. Kad se boja osuši, ofarbajte drugu polovinu jajeta i ostavite da se osuši. Na kraju, gumicom olovke nanesite tufne.

Kad i tufne budu suve, jaja odložite u kartonsku školjku i ostavite u frižideru.

Naravno, kad su tempere u pitanju, imate mnogo mogućnosti za dekoraciju. Svakako, ova metoda je savršen izbor ako želite cijelu porodicu da uključite u dekoraciju.

Uskršnja jaja možete poslužiti na tacni, u činiji ili korpici sa jednostavnom dekoracijom u vidu salveta ili svježe ili vještačke trave, bez mnogo dodatnih ukrasa, jer su sama po sebi upečatljiva.

 

Uskršnja jaja sa šljokicama

 

Blistava jaja sigurno će privući pažnju, a Vaša uskršnja trpeza izgledaće otmeno i elegantno!

Materijal:

 • Lijepilo za hranu ili bjelanca
 • Šljokice u boji po izboru
 • Drvena dekorativna jaja
 • Posude za šljokice

Priprema:
Šljokice uspite u zasebne posude, zatim tvrdo kuvana i ohlađena jaja premažite lijepilom ili blelancem i uvaljajte ih u šljokice. Ostavite u kartonskoj školjki da se osuše i odložite u frižider.
Kao i tempere, i šljokice daju bezbroj mogućnosti za kombinovanje boja i dezena.

Poslužite ih u jednostavnim činijama u bijeloj, zlatnoj ili srebrnoj boji, poređane na elegantnim sedefastim bijelim salvetama.

Ukoliko želite da imate ovakva jaja kao dekoraciju i za narednu godinu, koristite drvena ukrasna jaja i jači lepak.
Do sledećeg Uskrsa držite ih u kartonskoj školjki, kako se ne bi oštetila.

 

Jaja sa čipkanim dezenom

Za one koji nemaju mnogo vremena da se posvete dekoraciji jaja, a ipak žele da imaju interesantna jaja na trpezi, predlažemo jaja sa dezenom čipke.

Materijal:

 • Trake čipke po izboru (2-4 cm širine)
 • Boje za jaja u prahu
 • Jestivo ulje
 • Tupferi vate

Priprema:
Jaja skuvajte, ohladite i povežite u čipkane trake, zatim ih spustite u šerpicu sa vodom i razmućenim prahom za farbanje jaja u boji po želji i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja boje.

Kad se jaja osuše i ohlade, skinite čipku i premažite ih uz pomoć tupfera vatice uljem, kako bi bila sjajna.

Umjesto čipke možete koristiti i list deteline, maslačka, list drveta čiji Vam se oblik sviđa, razne travke, itd. Potrebno je jaje staviti u najlon čarapu, fiksirati list i vezati čarapu, kako se ne bi pomjerao. Čarapa se uklanja kad se jaje osuši i ohladi.

 

Uskršnja jaja za djecu

Ukoliko želite da svoje mališane obradujete jajima koja će sigurno biti njihovi favoriti, a uz to imate vještu ruku, uz pomoć markera, tempera, trakica i raznih ukrasa, možete im napraviti jaja sa likovima iz crtanih filmova, smajlićima i sl.

Evo nekih prijedloga:

Još interesantnih ideja za dekoraciju jaja možete pogledati i na Pinterest-u.

Bez obzira za koju metodu se opredijelite, vjerujemo da ćete se lijepo zabaviti i da ćete praznik provesti u krugu porodice i dragih ljudi!

Ostale novosti