Pripreme za predsojeću turističku sezonu

By: Montecredit

Nova turistička sezona galopira prema nama i mi se ubrzano spremamo za nju.

Većina iznajmljivača radi naporno tokom čitave godine kako bi produžili sezonu i proširili ponudu. S prvim vjesnicima proljeća, stižu i prve rezervacije ali prve rezervacije ne čine dobru sezonu. Ima još puno posla kako bi sve bilo spremno za najstresnije, ali i najplodnije dane u godini.

Krečenje soba / stanova / apartmana

Iako se turisti mahom trude da ne oštećuju inventar i zidove, česta smjena gostiju, pakovanje i raspakivanje kofera i torbi, užurbano spremanje posle cjelodnevnog boravka na plaži za odlazak u šetnju, na večeru ili u neki od mnogobrojnih kafića i klubova gotovo uvijek rezultira stvaranjem manjih ili većih fleka i ogrebotina po zidovima, koje prostor čine neurednim.
Iako je sve popularnije farbanje zidova u više boja, naša preporuka je ipak bijela. Pored toga što bijeli zidovi čine prostor većim i urednijim, bijelu boju je najlakše uklopiti sa bilo kojom bojom namještaja, a i najpristupačnija je za džep.

Obnova namještaja

Iskoristite ove sunčane majske dane da dobro provetrite sve prostorije i pregledate namještaj. Ukoliko ste spretni sa alatom, neke od popravki ćete moći i sami odraditi, kao što su zatezanje šrafova na vratima ormana i plakara, stočića i sl. Takođe, neke komade namještaja, vrata i okvire prozora je dovoljno samo prefarbati ili izlakirati kako bi zablistali u punom sjaju i učinili da gosti uživaju tokom boravka u smještaju.
Obavezno provjerite i kupatila, da li su svi bojleri i kotlići u funkciji, zamijenite creva za tuševe i same tuševe ukoliko su oštećeni, zamijenite zavese na kadama ili tuš kabinama, kupatilske podne prostirke, česme i sl.
Provjerite ispravnost televizora, klima uređaja i daljinskih upravljača, kao i ispravnost ostalih uređaja dostupnih gostima (šporeti, rešoi, frižideri, ventilatori, itd.) i obezbjedite rezervne baterije za daljinske upravljače.

Proljećno veliko čišćenje

Većina vas je sigurno po završetku sezone odradila i veliko čišćenje smještajnih jedinica, kao i kontrolu namještaja, ali kako su sobe i apartmani tokom zimskih mjeseci dugo bili “pod ključem”, poželjno bi bilo po završetku krečenja, farbanja, lakiranja i sanacije namještaja još jednom sve detaljno prečistiti,a zatim i redovno provjetravati.
Ukoliko imate tepihe, staze i druge podne prostirke, najbolje bi bilo da ih ponesete na dubinsko čišćenje, kako bi se uklonila prašina iz njih, ali i ustajali miris. Obavezno operite i zavese. Roletne su sigurno izuzetno zaprljane zbog čestih kiša i vjetrova, potrebno ih je dobro oribati, kao i prozorska stakla.
Obavezno prebrišite ormane i plakare iznutra, možete i sredstvima za pranje prozora koja u sebi sadrže mali procenat alkohola, kako biste uklonili prašinu ali i vratili im svježinu.
Pločice u kupatilima je potrebno detaljno oribati i ukloniti tragove kamenca nastale u umivaonicima, kadama, tuš kabinama i toaletima.
Obavezno prečistite sve kuhinjske uređaje dostupne gostima.
Pregledajte posteljine i peškire, ako ima pocepanih ili pohabanih, obavezno zamijenite. Najbolje bi bilo da su sve posteljine i peškiri bijeli i da se mogu nakon svakog gosta oprati na 90 stepeni. Iskoristite prve sunčane dane da sve operete i osušite, kako biste im vratili svježinu.

Parking mjesta

Ukoliko posjedujete parking mjesta namijenjena gostima, poželjno bi bilo da pokosite travu oko njih i da ih jasno označite, kao i da očistite prilaz mjestima. Nerijetko se iznajmljivači odlučuju da stave tendu ili nadstrešnicu iznad parking mjesta, kako bi automobile svojih gostiju zaštitili od spoljnih uticaja, prije svega sunca. Ovo nije velika investicija, a znatno može uticati na turiste da se oprijedele baš za vaš smještaj.

Dvorište i terase

Priredite svojim gostima nezaboravno ljetovanje time što ćete dvorište i terase urediti i omogućiti im da uživaju tokom boravka u vašem smještaju. Par saksija sa cvijećem atraktivnih boja, popout muškatli daće terasama posebnu draž. Travnate površine pokosite i ukrasite biljem karakterističnim za ovo podzemlje – kaktusima, mini palmama, čuvarkućama i sl. Biljke možete posaditi u ukrasne žardinjere, ali i direktno u zemlju i ograditi ih manjim komadima stena.
U zavisnosti od veličine dvorišta, možete postaviti i veći kameni roštilj koji bi gostima bio na raspolaganju, kao i veći drveni sto i klupe. Ukoliko posjedujete bazen, sad je pravi trenutak da se pročisti sistem, očisti korito bazena i da se pripremi za sezonu. Baštenske garniture i suncobrane pregledajte, zamijenite ili popravite oštećene, očistite ih i pripremite za montažu pred prvu rezervaciju.

Fotografisanje objekta i smještajnih jedinica

Sad, kad je sve pripremljeno za predstojeu sezonu, na red je došlo i fotografisanje! Fotografišite sve: apartmane, sobe, kuhinje, kupatila, zajedničke prostorije, dvorište, parking, sam objekat u kom se nalaze smještajne jedinice, interesantne detalje u dvorištu, hodnicima, sobama… Potrebno je da obratite pažnju da se na fotografijama vide i elementi koji su od značaja gostima, poput klima uređaja, televizora, čistih peškira naslaganih u ormanu, čiste posteljine, balkona, roletni i sl. Ukoliko neki od apartmana ili soba ima lijep pogled na more – iskoristite to!

Promocija

Najčešće nije dovoljna samo tabla uz put na kojoj piše da imate sobe i apartmane za izdavanje. Potrebno je ipak da nađete adekvatnog “partnera”.
Želite da vaši apartmani budu zapaženi od strane potencijalnih gostiju koji online putem pregledaju informacije o smještaju? Jedan od najpopularnijih internacionalnih sajtova za oglašavanje privatnih smještaja je svakako Airbnb. Takođe, Booking je uveo opciju oglašavanja privatnih smještaja, s tim što je malo striktniji id Airbnb. Ukoliko se oprijedelite za ovaj vid promovisanja, budite spremni da više vremena provodite za računarom, da instalirate aplikacije na mobilne telefone i u najkraćem roku odgovarate na upite gostiju. Na ovim sajtovima i gosti imaju opcije da ostavljaju komentare, kao i ocjene o čistoći objekta, izgledu objekta (da li je kao na slikama), ali i o svojim domaćinima (da li su zadovoljni komunikacijom, tačnošću, ljubaznošću i sl.). Plaćanje smještaja se vrši prilikom rezervacije, a novac se isplaćuje po izlasku gosta. Potrebno je da imate račun u banci i mogućnost da primate uplate iz inostranstva. Prilikom definisanja cijene, imajte u vidu da oba sajta uzimaju proviziju, kao i banka, za inostrane transakcije i to uračunajte u cijenu smještaja. Takođe, potrebno je da uredno vodite kalendar, kako ne bi došlo do preklapanja rezervcija.
Ukoliko niste vični vođenju naloga na ovim sajtovima, ili se želite dodatno istaknuti i ostaviti bolji utisak na goste, naša preporuka je izrada web stranice.  Web-stranicu naročito preporučujemo onim iznajmljivačima koji imaju više smještajnih jedinica ili luksuzne kuće i vile za odmor.
Još jedan način da osigurate dolazak turista jeste saradnja sa turističkim agencijama koje u svojoj ponudi opciju smještanja turista u privatne smještaje, zatim sa organizatorima raznih festivala i dešavanja koja su u blizini vašeg smještaja, gdje bi oni po potrebi mogli smještati zaposlene ili svoje goste.

Mogućnosti su mnoge, a MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski. Za sve potrebne informacije vezane za turističke kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ostale novosti