OKTOBAR – EU MJESEC MIKROFINANSIRANJA

By: Montecredit

Kada je Muhamed Junuz ustanovio princip bankarstva za najsiromašnije, mikrofinansiranje, nije ni slutio da će za to dobiti Nobelovu nagradu i da će taj koncept biti prihvaćen širom sijveta. 
Danas ni bogata Evropa više nije imuna na ekonomsku krizu pa su krediti za najsiromašnije sve popularniji – mikrofinansije u prilagođenom obliku postaju jedan od ključnih metoda za smanjene siromaštva. Čak je i belgijska kraljica promoter ove vrste bankarstva a samo u zemljama Beneluxa oko dvije milijarde funti obrću oni kojima su klasični bankarski krediti nedostupni.
 
Od 2015. godine Evropska Unija je proglasila mjesec oktobar za mjesec mikrofinansiranja u kojem se zvanično obijležava EU dan mikrofinansiranja koji ravnopravno obilježavaju i zemlje članice i kandidati.

Cilj je podići svijest o mikrofinansiranju kao dobrom načinu za borbu protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti građana u Evropi.

Centralni događaj  se svake godine održava u Briselu sesijom namijenjenoj predstavnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske investicione banke, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i ostalih EU institucija. 
Sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na koristi, značaj i ulogu mikrofinansiranja u rješavanju ključnih društvenih problema kao što je nezaposlenost, pokretanje i razvoj malih biznisa ili finanisranje osnovnih životnih potreba ljudi koji imaju otežan pristup bankama, u zemljama članicama i kandidatima za EU, tokom oktobra će biti organizovan niz manjih i većih događaja kojima se obilježava ovaj dan. MonteCredit ove godine preuzima aktivnu ulogu u obilježavanju EU dana mikrofinansija. 

Ostale novosti