Mikrofinansije – Šta su mikrofinansije i zašto su one važne

By: Montecredit

Nezaposleni ili osobe sa niskim primanjima ne bi trebalo da budu lišene mogućnosti da započnu sopstveni biznis. Ponekad, sve što je potrebno za ostvarenje sna jeste mala finansijska podrška, ali šta ako klijent ne ispunjava striktne uslove banke? Upravo ovaj problem jeste razlog postojanja miktokreditnih institucija.

Šta su mikrofinansije?

Mikrofinansije, poznate još kao mikrokrediti ili mikropozajmice, predstavljaju male zajmove čiji je osnovni cilj da pomognu osiromašenim ljudima da pokrenu sopstveni biznis.
Koncept mikrokredita zasnovan je na ideji da kvalifikovani ljudi u nerazvijenijim zemljama, koji žive izvan tradicionalnog bankarskog i monetarnog sistema, mogu dobiti ulaz u privredu uz pomoć malog zajma.

Istorijat mikrofinansija

Iako se ovaj koncept koristi vijekovima unazad, pionir savremene verzije mikrofinansija je Muhammad Yunus iz Bangladeša, koji je sedamdesetih godina prošlog vijeka, tokom rada na univerzitetu “Chittagong” počeo da nudi male zajmove siromašnim tkačima korpi i stolica od bambusa. Žene u Bangladešu koje su, na primjer, primale mikrokredit, nisu imale novac za nabavku materijala koji su im potrebni kako bi napravile bambus stolice ili korpe koje bi mogle prodavati i time obezbijediti bolje uslove za život svojim porodicama. Inicijalno finansiranje im je dalo resurse da započnu proizvodnju, uz shvatanje da će se kredit otplaćivati tokom vremena od prihoda koje im donosi prodaja. Yunus je uspješno sprovodio ovu misiju gotovo cijelu deceniju prije nego što je formirao “Grameen” banku 1983, kojom je proširio krug interesenata.

Joseph Blatchford, bivši šef Mirovnog korpusa i učenik pravnog fakulteta “UCBerkeley”, takođe je bio upućen u izgradnju savremenih mikrofinansijskih aktivnosti. Blatchford je 1961. godine osnovao neprofitni Accion kao volonterski projekat, a 1973. godine organizacija je počela da nudi male kredite preduzetnicima u Brazilukako bi utvrdila da li jednokratni priliv novca može pomoći ljudima da izađu iz siromaštva. Operacija je bila uspješna: 885 kredita pomoglo je u kreiranju i stabilizaciji 1.386 novih radnih mjesta. Accion je proširio model u 14 drugih zemalja Latinske Amerike tokom naredne decenije.

Kako funkcioniše mikrofinansiranje

Osnovna svrha mikrokredita jeste borba protiv siromaštva, odnosno pomoć pojedincima da započnu sopstveni biznis i na taj način znatno poboljšaju svoju finansijsku situaciju. Druga svrha mikrokredita je kreditiranje pojedinaca koji imaju loše kreditne sposobnosti i ne mogu dobiti kredit od banaka ili kojima su potrebne manje pozajmice, čija je vrijednost ispod donje granice kreditiranja banaka. Iznos mikrokredita i rok otplate se precizira prilikom apliciranja za kredit, uz mogućnost grejs perioda, odnosno odloženog početka vraćanja kredita. U ovu drugu svrhu kreditiranja najčešće spadaju gotovinski nenamjenski krediti, koje klijent može iskoristiti u bilo koje svrhe.
Kamatne stope kod mikrokredita su veće u odnosu na kamatne stope kredita banaka jer je i rizik koji snose mikrofinansijske institucije veći od rizika koje snose banke.

Zaključak

Uz dobar biznis plan i mudro korišćenje sredstava, mikrokrediti mogu biti odskočna daska za bolje sjutra.

Za sve potrebne informacije o biznis kreditima, turističkim kreditima, poljoprivrednim kreditima i gotovinskim kreditima, možete nas kontaktirati putem telefona ili mail forme.

Ostale novosti