Martovski radovi u pčelinjaku

By: Montecredit

Već sa prvim sunčanim martovskim danima priroda počinje da se budi, a time zvanično počinje i pčelarska sezona.
Radovi na pčelinjaku tokom ovog mjeseca su od izuzetne važnosti za pravilan razvoj pčelinjih društava.
Prvi proljećni pregled košnica možete obaviti čim vremenski uslovi dozvole, odnosno kad se temperatura popne iznad +14°C. Djelimično se može pregledati i klube, pri temperaturama od +10°C do +12°C, ali se tada ne preporučuje pomjeranje okvira.

Ukoliko po otvaranju pčelinjaka pčele ishitreno izlijeću iz gnijezda, to je siguran znak da je sve u najboljem redu. Ukoliko pak teško izleću, uznemireno trčkaraju po poletaljci ili se po izletanju dugo ne vraćaju u košnicu, postoji mogućnost da su ostale bez hrane ili matice. Prije nego što se uspaničite, prekontrolišite detaljno košnicu, kako biste ustanovili razlog ovakvog njihovog ponašanja.
Nedostatak hrane je lako uočiti – ako po hitrom otvaranju košnice primjetite da su se pčele skupile na satonoši. U tom slučaju, dodajte pogaču na satonošu.
Ukoliko sumnjate da je društvo ostalo bez matice, sačekajte prve tople dane, kako biste izvršili detaljnu provjeru. Matica se nikako ne traži, već se njeno prisustvo utvrđuje prema leglu: ako ima otvorenog legla u okviru iz sredine gnijezda – matica je tu; ako je leglo kompaktno (nije raštrkano) – matica je kvalitetna. Ukoliko nema legla, to još uvijek nije siguran znak da nema matice. Dok vremenski uslovi ne dozvole detaljnu kontrolu, možete staviti jedan kontrolni okvir sa jajima iz drugog društva u sredinu legla, na kome će se pojaviti matičnjaci ako nema matice u društvu.

Prvi pregled duštva je od izuzetne važnosti jer se njime utvrđuje jačina društva:
– kod jakih društava, pčele zauzimaju 7-8 ulica
– kod osrednjih društava pčele zauzimaju 5-6 ulica
– slaba društva posjeduju 4 ili manje ulica.
Početkom marta vrši se sužavanje (skraćivanje) gnijezda, čime ze obezbjeđuju uslovi za bolji i brži razvoj društva.
Sužavanje se vrši prema broju ulica zaposednutih pčelama – ukoliko je bilo 8 ulica, gnijezdo se sužava na 7 okvira. Ukoliko je bilo 7 ulica, gnijezdo se sužava na 6 okvira. Sužavanje se vrši pregradnim daskama, a utopljavanje lijevo i desno od gnijezda i odozgo novinom. Kod suženog gnijezda povećava se količina legla jer pčele pokrivaju okvire i time obezbjeđuju potrebnu toplotu za razvoj legla. Pčelinja društva kojima se ne uradi sužavanje gnijezda troše 2.5-3x više hrane.
Sve što zapazite tokom prvog proljećnog pregleda zabilježite, a zatim, čim se stvore uslovi, počnite sa otklanjanjem eventualnih problema.
Kad temperatura pređe +17°C, vrijeme je za veliki proljećni pregled, kad se procenjuje kvalitet matice. Lošu maticu ćete prepoznati po tome što leže malo jaja i leglo nije kompaktno. Takvu maticu je potrebno što prije ukloniti, a društvo spojiti sa jačim društvom. Takođe, tokom ovog pregleda se utvrđuje i stanje rezervne hrane u košnici. Ukoliko nema 8-10 kg meda, odnosno 6-8 okvira sa mednim vencem, potrebno je hitno pristupiti prihranjivanju društva.

Ukoliko uočite veći broj mrtvih pčela prilikom čišćenja podnjače, preporučujemo da spakujete nekoliko u kutiju šibica i ponesete na pregled u specijalizovanu veterinarsku ustanovu. Ostatak mrtvih pčela i trunja spaliti.
Sa razvojem legla rastu i potrebe društva za vodom, te je potrebno pripremiti higijenske pojilice, jer u slučaju nedostatka vode, pčele će same poći u potragu za izvorom vode, što će ih izmoriti, a čak mogu i uginuti ukoliko u međuvremenu naglo zahladni.
Najbitnije je sprovoditi preventivne mjere u pčelinjaku u cilju sprečavanja pojave nozemoze pčela tako što ćete blokirati ulaz ove bolesti u pčelinjak postavljanjem higijenskog pojila, kao i otklanjanjem uzroka i sprečavanjem pojave grabeža i naleta pčela. Kao bitnu preventivnu mjeru treba istaći i značaj proizvodnje zdravih matica u zdravim društvima, blagovremenu zamjenu saća i nepozajmljivanje pčelarskog pribora i inventara. Ukoliko se ipak pojavi, obavezno preduzeti mjere liječenja. U ovom periodu vrši se i proljećno tretiranje protiv varoe i počinje stimulativno prehranjivanje.

U drugoj polovini mjeseca, ako je vrijeme toplo i stabilno, početi sa postepenim odzimljavanjem

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

Ostale novosti