Kako Vam 1 hektar zemlje može donijeti do vrtoglavih 50.000 eura godišnje?

By: Montecredit

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito?
Nije šala, ali nije ni lako, naročito ako se kreće od nule. Za one koji već imaju podlogu svakako je mnogo jednostavnije i jeftinije da se upuste u ovaj biznis.

Proizvođači vina tvrde da vino sa jednog hektara zemlje može donijeti zaradu do vrtoglavih 50.000 eura za godinu dana! Vinari, ali i poljoprivredni stručnjaci tvrde da je za uspješnu proizvodnju vina ipak potrebno 3 do 5 hektara zemlje.
Podizanje vinograda nije jeftino ulaganje, iz tog razloga potrebno mu je prići vrlo ozbiljno, dobro proučiti materiju, pa tek onda krenuti u realizaciju, jer svaka eventualna greška skupo košta i teško se ispravlja.

Lokacija

Jedna od najbitnijih stavki svakako je izbor lokacije vinograda.

Najbolja lokacija je ona koja ima najviše sunčanih sati tokom godine. Preporučuje se da bude na brežuljku južne, jugoistočne ili jugozapadne ekspozicije. Veća osunčanost smanjuje i količinu vlažnosti u vinogradu, što se direktno odražava na manji intenzitet pojave određenih bolesti (sive truleži, plamenjače i sl.). Takođe, pretjerana količina vode u vinogradu može ugušiti biljke. Ukoliko se nekad na tom mjestu već nalazio vinograd, preporučuje se da se novi diže tek nakon 5-6 godina.

Priprema zemljišta

Prije početka sadnje, neophodna je pravilna priprema zemljišta. Potrebno je uraditi duboku obradu zemljišta, odnosno izrigolovati zemljište na dubini 50 – 70 cm, u zavisnosti od samog zemljišta. To se radi 5-6 mjeseci prije početka sadnje, kako bi se zemljište sleglo. Ukoliko se u zemlji nakuplja voda, veoma je bitno uraditi melioraciju zemljišta, kako bi se smanjila vlaga.

Izbor sorte i podloge vinove loze

Izbor sorte i podloge vinove loze je veoma važan i pipav posao. Prije svega potrebno je odabrati provjeren, zdrav sadni materijal, koji u sebi ne sadrži patogene poput fitoplazmi, virusa i bakterija. Uvijek pazite da kalemovi koje kupujete imaju setifikat o zdravstvenoj ispravnosti, kao i da birate otpornije sorte. Podloga vinove loze direktno utiče na dužinu vegetacije, stoga je neophodna konsultacija sa iskusnim vinogradarima oko izbora.
Po mogućstvu birajte sorte koje su ujednačene po vremenu porasta i zrenja, radi lakše hemijske zaštite koja se sprovodi u odnosu na fenofaze razvoja biljke.

Sadnja i đubrenje

Dobro izanalizirajte položaj zemljišta i planirajte postavku redova u pravcu dominantnih vjetrova radi što boljeg provjetravanja zemljišta čime se znatno utiče na smanjenje pojave raznih bolesti.
Đubrenje se preporučuje u kasnu jesen i rano proljeće i to N:P:K = 8:16:24 uz posebno obraćanje pažnje na doziranje azota koji može izazvati intenzivan porast zelene mase tokom vegetacije, dok povećan unos kalijuma može pojačati otpornost biljke na bolesti.
Posebno je potrebno biti na oprezu kod suzbijanja korova hemijskim tretiranjem, naričito kad se radi o vinogradima koji su mlađi od 4-5 god, gdje je najpoželjnije uklanjanje korova mehanizacijom između redova.

Ulaganja

Kao što smo već napomjenuli, ulaganja su poprilično visoka, stoga je potrebno sve staviti na papir i pripremiti dobar biznis plan.

Prema procjenama vinara, da bi se proizvodilo vino i podigao vinograd na jednom hektaru, uključujući i kupovinu zemlje, potrebno je između 30.000 i 35.000 eura. Samo za podizanje kvalitetnog zasada potrebno je izdvojiti oko 10.000 do 15.000 eura po hektaru, dok je za opremu za proizvodnju vina potrebno bar još 5.000 eura. Pored toga, kad proizvodnja krene, postoje i dodatni troškovi – ulaganja u radnu snagu (berači, tehnolozi…), boce, etikete… Jedan od većih troškova nakon proizvodnje vina jeste marketing, jer ko će kupiti to vino, ako nije čuo za njega? 🙂
Takođe, izlaganje vina na sajmovima, učestvovanje na takmičenjama znatno pomaže u predstavljanju vina potencijalnim kupcima, ali i daje osnova za formiranje održive cijene.
Ukoliko imate uslova, možete urediti vinski podrum za primanje određenog broja posjetilaca na degustaciju, uz nezaobilazne meze 🙂

Zarada

Troškovi ulaganja, kao i trud koji je potrebno uložiti u ovaj biznis su ogromni, međutim, pored svega zarada je dobra. Od jednog hektara vinograda dobije se do 4.000 buteljki vina. Kako se cena buteljke kvalitetnog vina sa naših prostora kreće u prosjeku između 5 i 10 eura, godišnji prihod od hektara može ići i do 50.000 eura. Čista zarada je manja i zavisi od više faktora.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

Ostale novosti