Jesen u vrtu

By: Montecredit

Šta Vam je prva asocijacija kad neko kaže “jesen”? Opalo lišće? Prelijepe boje jeseni, skrivene u krošnjama drveća? Kiša i oblaci?

Da, sve je to jesen! A da li je jesen zaista period kad se završava sa vegetacijom i radovima u vrtu? Iskusni vrtlari znaju da nije.
Lukovice su već posađene, došlo je na red sakupljanje opalog lišća, a uskoro će biiti potrebno unošenje biljaka koje ne podnose niske temperature i mraz. A šta posle?

U kasnu jesen i dalje može da se radi u bašti i obave se mnogi važni poslovi prije nego što sve biljke utonu u duboki zimski san. Jesen je idealna za oblikovanje vrta, ukrasnog žbunja, a tokom novembra se praktikuje promjena strukture, odnosno donošenje i nasipanje nove zemlje kako bi se napravili alpinetum ili rondela. Prije prvih mrazeva mogu se posaditi i proljećne lukovice i odraditi poslijednje košenje trave u ovoj godini. Ukoliko ste planirali da posadite neko drvo ili ukrasno žbunje, sad je idealan period, jer se u ovo vrijeme sadnice najbolje primaju. Takođe, ukoliko već imate ukrasno žbunje, iskoristite predstojeće sunčane dane kako biste ga oblikovali. Ne plašite se da eksperimentišete, pustite mašti na volju!

Đubrenje

Tokom jeseni đubre se samo one biljke kojima se miijenja mjesto, dok ostale treba pustiti da utonu u zimski san. Iskoristite sve pogodnosti jeseni da napravite kompost. On ne zauzima puno mjesta, dovoljan je jedan kvadratnii metar u koji ćete naslagati suve grančice, lišće i ugnjile plodove, a kako ne bi ispuštao neprijatne mirise, treba ga okretati i u njega slagati samo organski materijal, novine i pepeo. Ovakav kompost je neuporedivo zdraviji od veštačkog đubriva.

Dekoracija

Uz malo truda i kreativnosti, od vrta je moguće napraviti pravu oazu. Provjerite sve saksije i žardinjere, ukoliko su neke napukle iskoristite priliku da ih zamjenite, a ne bi bilo loše i poneki baštenski ukras da kupite, poput patuljka, ukrasnih lampi, kamenja i stijena ili kamene fontane. Takođe, stare gume automobila, kamiona, traktora, uz malo mašte i farbe mogu dodatno uljepšati Vaš vrt!
Sve popularniji je baštenski namještaj “uradi sam” od drvenih paleta ili starih guma, a kako je ljetnja sezona prošla, lako je naći sunđere za sjedenje na rasprodajama.

Monte Credit je tu da podrži svaki Vašu ideju!

Gotovinske kredite za zaposlene je moguće podići u iznosu od 250 do 2000 eur uz rok otplate do 30 mjeseci, dok je kredite za nezaposlene moguće podići u iznosu 250 do 1000 eur uz 18 mjeseci otplate. Za više informacija možete nas kontaktirati putem telefona ili online forme.

Ostale novosti