Echinacea – Kraljica imuniteta – Uzgoj

By: Montecredit

Echinacea je višegodišnja biljka, od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Porijeklo vodi iz Sjeverne Amerike, gdje su je otkrili Indijanci i koristili za tretiranje bolesti i povreda uključujući: rane, ujede zmija, zubobolju, bolove u kostima, groznicu. Danas se koristi i za jačanje imuniteta lečenje nazeba i infekcija respiratornog sistema. Echinacea pored toga što pojačava imunitet, skraćuje trajanje i ublažava simptome bolesti.

Kako Echinacea djeluje?
Echinacea povećava prirodnu odbrambenu sposobnost organizma tako što utiče na povećanje broja T-limfocita i leukocita, kao i na povećanje kapaciteta fagocitoze. Fagocitoza je proces kojim ćelije našeg imunog sistema (makrofage) uništavaju infektivne agense (bakterije) na mjestima zapaljenja.

Botanički podaci i uslovi za uzgoj:
Posle nekoliko promjena imena, 1794. godine Moench joj daje ime Echinacea purpurea, koje je danas prihvaćeno, a dolazi od grčke riječi za ježa – echinos jer cvjetna bodljikava glavica podsjeća na bodlje ježa. Echinacea purpurea je najrasprostranjenija vrsta unutar roda. Raste u prerijama, otvorenim šumama i guštarama središnje Sjeverne Amerike. Predstavljena je kao hortikulturna ukrasna biljka s mnogo kultivara. Upravo kao ukrasna, dopremljena je u Evropu u 19. vijeku, ali su se tek 1920-ih počela otkrivati njena ljekovita svojstva. Echinacea purpurea ne uspijeva u svim našim krajevima. Odgovara joj umjerena kontinentalna klima uz obilje vlage.
Tlo:
Nema posjebnih zahtjeva za tlo, može biti i kupovna i samostalno prikupljena zemlja, jedino pjesak ili zemlja mješana sa pijeskom se ne preporučuju. Mješavina tla mora biti sočna i lagana, da dobro apsorbuje vodu i propušta vazduh. Nije na odmet odraditi preliminarnu dezinfekciju tla slabom otopinom kalijum permanganata (0,5 grama permanganata po 1 litru vode).
Svjetlost:
Za normalan razvoj, Echinacea zahtjrva sunčevu svjetlost. U fazi rasta sadnica, često se preporučuje postavljanje fluoroscentnih sijalica, kako bi se obezbijedila dovoljna količina svjetlosti. Biljke starosti do 1 godine u našim uslovima nikako ne bi mogle podneti razvoj u sjenci, tako da je pri sadnji potrebno obezbijediti dovoljno prostora između sadnica, ali i prilagoditi ostale vrste prema visini, ukoliko je zasad mješovit.
Sadnja Echinacea-e:
Biljka se može saditi iz sadnica ili sjemena, zavisi od Vaše želje.
Sadnja iz sjemena
Najprikladnije vrijeme za sijanje je kraj Februara, a sama sjetva je poprilično jednostavna i sastoji se iz 4 faze:
1. Sjeme je potrebno prvo skuvati. Zbog prilično čvrste ljuske, sjemena je potrebno da stoje natopljena u vodi. Acheni su umotani u navlažene salvete i stavljeni u posudu, odakle se čeka da prodru.
2. Kad sjemena počnu da probijaju ljusku, potrebno je uzeti šoljice, kasete ili kutije i položiti sjemena u njih, na dubini od oko 5-10 mm, sa razmakom od oko 30 cm.
3. S vrha pospite malo pjeska, sloj max 1mm i navlažite sve raspršivačem za vodu.
4. Posudu pokrijte filmom i ostavite na toplom mjestu.
Napomjena: Sjemena je preporučljivo povreemeno blago utisnuti u zemlju, može i prstom. Samo ne preterujte, jer jačim pritiskom možete nabiti zemlju ili oštetiti sjeme.
Prvi izdanci mogu nići već na +13-15 ° C , dok je za sadnice odlična sobna temperatura.
Sadnice se siju u jame dubine 10-15cm
Zalivanje se postepeno smanjuje i svodi se na ne obilno prskanje jedva suvog tla, dok se kod biljaka koje su bliže izvoru toplote preporučuje skidanje zaštitnog filma s vremena na vrijeme, kako bi zemlja disala.
Izdanci u našim uslovima niču najčešće u roku 1-1.5 mjesec.
Područja sa umjerenom klimom mogu biti rizična zbog mogućnosti pojavljivanja mraza, na koji biljka nije otporna.
Navodnjavanje i briga o tlu:
Echinacea treba često i obilno zalivanje. Zbog svog plitkog korijena, biljka je izuzetno neotporna na dehidrataciju i sušu.
Takođe, potrebno je redovno uklanjanje korova, naročito na zasadima koji se graniče sa drugim kulturama.
Prehrana:
Zdravo tlo često ne treba sezonsko đubrenje, dok se u tla koja sadrže pijesak trebaju dodavati aditivi ili humus.
Napomjena: Nepravilna upotreba humusa može biti potpuno kontraproduktivna. U korijenu, humus treba biti sitno sjeckan, u suprotnom čim se tlo nedovoljno navodnjava, ovo gnojivo može sasušiti tlo i spržiti sjemena.
Za bolji rast preporučuje se đubrenje 2x tokom prve godine: u proljeće i nakon cvjetanja. U narednim godinama dovoljno je dodavanje preparata za bujnije cvjetanje.
Važna napomena: Ako se biljka uzgaja zbog ljekovitih svojstava, a ne kao ukrasna, mogu se koristiti samo organski preparati – kiseonik, kalijum i fosforna gnojiva nisu preporučljivi, kao ni mineralna hemija.
Priprema za sušenje medicinskih sirovina:
Za upotrebu u medicinske svrhe pogodne su biljke starosti već od 2 godine. Tokom perioda cvjetanja, sakupljaju se lišće, cvijetovi i stabljike, koji u to vrijeme akumuliraju najveću količinu korisnih stvari i preporuka je da se sijeku u rano jutro, dok još ima rose. Materijal za sušenje treba da je suv i prozračan, preporučuju se tavan, baldahini i sl. Na kraju sezone, u jesen, prikuplja se i korijenje. Za sušenje se takođe preporučuje suvo mjesto, a može i pećnica, sa temperaturom ne većom od 60°C.

Cijene sadnica i sjemena variraju od dobavljača do dobavljača, starosti sadnica, odnosno količine sjemena.
Sadnice starosti oko godinu dana kreću se od 2 do 3.5 eur, dok se sadnice starosti od oko 2 god mogu naći za 3-5 eur. Sjemena se mogu naći od 15-20 eur za količinu od 2000 kom.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ostale novosti