Banane – sadnja i uzgoj na našim prostorima

By: Montecredit

Kada pomislimo na egzotične tropske prijedele, prva slika koja nam se stvori su beskrajne šume, palme, papagaji i naravno – banane!
Njihova atraktivna stabla nježnozelene boje ukrašena su lišćem dužine i do 5 metara, a plodovi su najčešće žuti, zeleni, pa i crveni, duguljastog i zakrivljenog oblika. Stabla su visine i do 15 metara, a život biljke do 25 godina.

Zbog svog slatkog ukusa ali i mogućnosti primjene, banane su jedna od najtraženijih voćki na rafovima prodavnica i pijaca. Svi znamo da banane do rafova prelaze dug put, sazrijevajući tokom transporta jer zrela voćka ne može izdržati toliki put.
Banana (Musa spp.) je višegodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Indije, jugoistočne Azije i Australije. Za nesmetani razvoj traži puno sunca i visoku vlažnost vazduha. Sve sorte koje se danas uzgajaju u svijetu potiču od dvije vrste, a to su: Musa acuminata i Musa balbisiana. U prirodnim uslovima daju plodove za pola godine od sadnje, a životni vijek im je do 25 godina.

Banana za uzgoj naraste od 3 do 9 metara. Svaka mladica ima raskošne dugačke listove, dužine do 5 metara. Kod starijih mladica se formira cvjetna os koja visi prema dolje sa grozdom banana. Takvi grozdovi mogu težiti čak od 30 do 50 kilograma (pojedinačni plod banane obično teži oko 100-150 grama). Jedan grozd može imati dvadesetak, nerijetko i više plodova. Banana daje jako velik urod i popularna je za uzgoj. A da li ste znali da se banane mogu uzgajati i kod nas, ukoliko im obezbijedite uslove slične prirodnim?

Tlo i sadnja

Banana nije zahtjevna što se tiče tla u koje ćete je saditi. Važno je da ono bude dubine od minimum 60 cm, dobro drenirano, ali s visokim postotkom vlage i pH vrijednosti od 5.5 do 7. Bitno je i osigurati banane od vjetra. Najmanje sorte sade se na minimum tri metra udaljenosti jedna od druge zbog visine, veličine i razgranatosti listova. U hladnijim klimama mogu se uzgajati u stakleniku, gdje temperatura ne sme padne ispod 16°C i da ne bude viša od 30°C. Ukoliko se uzgajaju u saksijama, poželjno je da ih iznesete tokom ljetnjih mjeseci na otvoreno. Prilikom sadnje, preporučljivo je dodati joj tečno gnojivo.
Za razvoj, babana traži dosta vode – potrebno je održavati vlažnost vazduha oko 60% jer tokom dana iz njenih ogromnih listova isparava velika količina vlage. Zalivanje je neophodno ljeti 1-2 puta nedjeljno, dok se zimi znatno ređe zaliva – kad se osuši gornji sloj humusa. Takođe, prilikom zalivanja potrebno je u više navrata dodati manje količine vode u tlo, kako bi se izbjeglo natapanje zemljišta koje može prouzrokovati truljenje korijena.

Održavanje nasada, berba plodova i razmnožavanje

Tokom proljećnih mjeseci, banane bi trebalo presađivati u veće saksije, uz dodavanje treseta sa malo pijeska, kako bi im se omogućio nesmjetan rast. Takođe, potrebno im je obezbijediti dosta komposta i prorijediti ih po potrebi. Orošavanje voćke se vrši svakodnevno. Stabla banane su izuzetno otporna na bolesti i štetočine, stoga nije potrebno sprovoditi zaštitu. U veštačkim uslovima, banana prvi put daje plodove nakon godinu dana, a berba se vrši u jesen, kad plodovi sazrijevaju. Najbolje ih je brati kad je kora zelena i držati na toplom mjestu, dok ne požuti. Nikako ih nemojte držati u frižideru jer ni plodovi ne vole niske temperature i time ćete spriječiti njihovo sazrijevanje. Za bolji rast i prinose, biljku je potrebno orezivati redovno i uklanjati joj sve sasušene listove.

Banana je zapravo najveća zeljasta cvjetnica s jednogodišnjim nadzemnim dijelom dok se višegodišnje stablo nalazi zapravo u tlu. Nakon što rodi, matična biljka umire, ali iz donjih dijelova biljke izbijaju novi izdanci. Nadzemni dio biljke čine listovi, a s obzirom na to da je taj dio dosta čvrst, često stičemo utisak da je u pitanju drvenasta biljka.

Ukoliko živite na primorju i imate dvorište, lijepo bi bilo oplemeniti ga ponekim stablom banane, koje će ujedno donositi dovoljno plodova za vašu porodicu!

Banane je moguće gajiti i kao saksijsko ukrasno bilje, ali to ćemo ostaviti za neki naredni tekst… 🙂

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

Ostale novosti