April – šta se sije i sadi u ovom mjesecu

By: Montecredit

Poslije ćudljivog marta, stigao nam je pravi proljećni mjesec!
Iako temperature tokom aprila često prelaze 15°C, ipak nije na odmet zaštititi biljke od kasnih proljećnih mrazeva, naročito u brdsko-planinskim krajevima.

Njiva
Druga polovina aprila je idealna za sadnju kukuruza, suncokreta i soje. Prije sjetve je potrebno pravilno obraditi zemljište i obaviti đubrenje, a neposredno nakon sjetve, a prije nicanja, poželjno je zaštititi usjeve od korova odgovarajućim herbicidima.

Povrtnjak
Tokom prve polovine mjeseca poželjno je sjetvu šargarepe, luka, praziluka, graška i salate privesti kraju, dok je druga polovina aprila rezervisana za sadnju kukuruza šećerca, krompira, paradajza, paprike i celera. Ukoliko ste sadili crveni ili bijeli luk, sad je pravo vrijeme za njihovo okopavanje, kao i za berbu rotkvica i mladog luka, salate i spanaća.
Lubenice, dinje i krastavci se mogu sijati krajem aprila, dok se u hladnijim krajevima ipak preporučuje sadnja ovog povrća početkom maja, zbog kasnih mrazeva.

Voćnjak
U aprilu vrše se površinska obrada zemljišta i đubrenje, a nakon toga i proljećno prskanje sadnica u cilju zaštite od štetočina. Već tokom aprila može se obaviti i rezidba kupine i maline. U brdsko-planinskim prijedelima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a po potrebi i zaštita cvijeta od kasnih proljećnih mrazeva.

Vinograd
April je idealan mjesec za podizanje novih vinograda, ali i za postavljanje kolaca u mladim vinogradima. Čokote, kao i krakove i lukove za naslon je potrebno vezati. Duboka obrada u redu i između redova se nastavlja, dok se tokom ovog mjeseca obavljaju i prva plitka obrada, kao i prvo prskanje.

Bašta
Prve sunčane aprilske dane iskoristite za čišćenje zemlje od suvih grančica i lišća, a sa prihranom višegodišnjih biljaka počnite kad jutarnja temperatura ne bude padala ispod 10°C. Tokom ovog perioda potrebno je češće kontrolisati cvijeće jer je sklono bolestima. Sve grančice koje djeluju bolesno, sasušeno ili se međusobno ukrštaju, potrebno je posjeći, kako bi se omogućio brži i kvalitetniji napredak biljaka.
April je mjesec kad se sade lukovice, koje se sade u jame barem 2-3 puta veće dubine od visine same lukovice. Za manje lukovice dovoljan je razmak do 5cm, dok za veće planirajte razmak 15-20cm. Kako je lukovicama potrebna stalna vlaga, ukoliko nema kiše, obavezno je redovno zalivanje.

MonteCredit je uvijek tu da Vas podrži finansijski, a za sve potrebne informacije vezane za poljoprivredne kredite, možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozvati telefonom.

Ukoliko Vas interesuje šta je potrebno za početak saradnje sa nama, to možete pročitati ovdje.

Ostale novosti