Iskorak iz svakodnevnice – poseban gost u našoj kući

By: Montecredit

U maju ove godine, našu kompaniju posjetio je jedan vrlo interesantan gost. On je još uvijek sa nama, pa smo željeli da Vam ga ukratko i predstavimo… 🙂

MC: Da li bi mogao ukratko da se predstaviš i da kažeš ponešto o sebi?

Džozef: Moje ime je Džozef Boa. Dolazim iz Gane, ali trenutno živim u Briselu gdje studiram mikrofinansije na Univerzitetu Libre. Uskoro bi trebalo da završim studije i tim povodom se nalazim u Crnoj Gori, gdje pripremam svoj diplomski rad.

MC: Što je to bilo što te je privuklo i navelo da upišeš baš mikrofinansije?

Džozef: Moje lično mišljenje jeste da su mikrofinansije savršen način da ljudi izbore sa siromaštvom, naročito kada su u pitanju žene i djeca, jer su oni najranjivija društvena kategorija.  Kao student u jednoj razvijenoj zemlji, shvatio sam koliko je ljudima teško da otpočnu sopstveni biznis i, zbog toga, mikrofinansije za njih predstavljaju veoma moćan alat da to i ostvare.

MC: Što si prvo pomislio kada si čuo da ćeš svoje iskustvo o mikrofinansijama da stekneš upravo u Crnoj Gori?

Džozef: Pa, bio sam malo zbunjen. Kao prvo, nisam mnogo znao niti o Crnoj Gori, niti o Monte Credit-u. Nisam bio siguran kako Monte Credit upravlja i realizuje mikrokreditiranje.

MC: A sada, kada si tu?

Džozef: Kada sam došao, vidio sam da je  Crna Gora jedna od najljepših zemalja u kojoj sam ikada bio. Sviđaju mi se ljudi, priroda… i žene… 🙂

MC: Ovdje si sa nama već 2 mjeseca. Što si od nas naučio o mikrofinansijama?

Džozef: Prije nego što sam došao, naučio sam kako mikrofinansije treba da se sprovode u teoriji. Moje mišljenje je da se većina mikrofinansijskih institucija zapravo bavi bankarstvom ili mini-bankarstvom. Ali to se ne odnosi na Monte Credit. Monte Credit se bavi pravim mikrofinansijama, zato što u svom fokusu imaju 2 glavna cilja – finansijsku i socijalnu misiju i djelovanje. Monte Credit brine o svojim klijentima na najbolji mogući način, naročito o ugroženim socijalnim kategorijama, i to je ono što mi se najviše dopada u Monte Credit-u.

MC: Hajde da se vratimo na tvoj diplomski rad. Tema je kako socijalno djelovanje utiče na finansijski aspekt kompanije. Da li ti je Monte Credit na adekvatan način pomogao pri izradi diplomskog rada?

Džozef: Da, naravno. Prikupio sam sve neophodne informacije i veoma sam zadovoljan onim što sam čuo i što sam naučio.

MC: Kako ti se čine zaposleni Monte Credit-a? Kakvi su tvoji utisci o kadrovima?

Džozef: Smatram da su zaposleni Monte Credit-a pravi profesionalci u svom poslu. Lako je sa njima komunicirati, a njihov odnos sa klijentima, za mene kao stranca,  je zaista poseban i to je ono što ih razlikuje od drugih mikrofinansijskih institucija koje sam upoznao.

MC: I, za kraj, da li bi se ponovo vratio u Crnu Goru?

Džozef: Zašto da ne? Preporučujem svim studentima koji uče o mikrofinansijama da dođu i posjete Monte Credit. Sigurno će im značiti.

Ostale novosti